Százmilliárdokat hoznak a hollywoodi produkciók az országnak.
- Már Los Angelesben is felkerültünk a filmes térképre.
- Új képzések indulnak, hogy magyar szakemberekkel lehessen feltölteni a stábokat.

 
 
 

Ez az év is jól alakul a hollywoodi produkciók és Magyarország kapcsolatát tekintve: a két legnagyobb hazai stúdióban, a Kordában és az Origóban alig van 1-2 hét „üres járat”. De persze olyankor sem állnak le a komplexumok, reklámfilmek és fotózások színhelyeivé válnak. Az idei év legnagyobb filmes eseménye a nyár óta nálunk forgó, 120 millió dolláros összköltségvetésű Szárnyas fejvadász 2, ami Blade Runner 2049 címen kerül majd a mozikba. „Ekkora produkció még nem forgott Magyarországon, ehhez hasonló költségvetésű film csak évente néhány készül a világon. Ezzel bekerülünk abba a szűkkörű elitbe, ahol az Egyesült Államok mellett csak olyan angolszász országok vannak, mint Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada. Ha ma Los Angelesben azt mondják, Magyarország, akkor a hollywoodi elitnek már a filmes munkák is eszükbe jutnak” – mondja lapunknak Gyertyánfy Miklós, a Korda Filmstúdió Kft. társügyvezetője.

Ráadásul az, hogy nálunk készül a Star Wars-filmekhez hasonló költségvetésű mozi, újabb produkciókat is hozhat.

Minimum négy láb kell ahhoz, hogy vonzó legyen egy hollywoodi produkciónak az adott ország forgatási helyszínként: kedvező adózási feltételek, jól működő filmtámogatási rendszer, megfelelő infrastruktúra (csúcstechnikával rendelkező stúdiók) és szuperprodukciókban is jártas szakembergárda. „Önmagában nem elég a jogszabály, transzparens rendszer, pozitív filmes légkör, minden igényt kielégítő stúdió, felszerelés és képzett munkaerő szükséges. A szomszédos országokban nincsenek olyan nagy és minden igénynek megfelelő stúdiók, mint nálunk. Szlovákiában és Szerbiában ugyan terveznek építeni, de az több év és rengeteg pénz. Igaz, hogy Csehországban már be is vezették a magyarhoz hasonló adózási rendszert, viszont a cseh munkaerő és infrastruktúra jóval drágább, mint a magyar. Összességében tehát nem állunk rosszul – legalábbis egyelőre” – magyarázza Gyertyánfy Miklós.

Versenyképességünket adja az a sok ezer magyar filmes szakember is, akik bármilyen nemzetközi produkciókban megállják a helyüket. Nem véletlen, hogy a külföldi filmek stáblistáján rengeteg magyar név olvasható: az itt készülő filmek stábjainak nagyjából 60 százalékát ők alkotják. Ahhoz, hogy az előnyünk megmaradjon, nem szabad elkényelmesedni, nagy szükség van a filmesstáb-képzésre, ráadásul, ha több hazai szakember lenne, még több külföldi produkció foroghatna nálunk. Ezért a Korda és a HSC Stábiskola megállapodást kötött: a filmes iskola diákjainak gyakorlati képzése a Kordában zajlik majd, a stúdió biztosítja a szükséges eszközöket is, a diákok – a Filmalap által előírt gyakornoki rendszernek megfelelően – részt vesznek a stúdióban zajló forgatásokon is. A HSC Stábiskola legközelebb 2017 februárjában indít keresztféléves képzést, amelyben a Korda már aktívan részt vesz. A stúdió értékesítési bevétele 2015-ben 824 millió forint volt, a nyereség egy részéből jövőre kisebb fejlesztéseket hajtanak végre, például raktárakat építenek, de leginkább az oktatásra fókuszálnak.

Ami hazánk egyik filmes vonzerejét adja: a világszínvonalú, vetítőkkel, raktárakkal is rendelkező, egyedi gépészeti megoldásokkal és tökéletes hangszigeteléssel bíró, sokstúdiós létesítmények, amelyek megépítése, üzemeltetése nagyjából 6-8 év „küzdelem” után tud pénzügyileg megtérülni.Szupertitkos produkció.
A Szárnyas fejvadász 2 körül óriási a titkolózás: a gyártócégnél, a Mid Atlanticnál azt mondták, minden stábtaggal aláíratnak egy roppant szigorú titoktartási szerződést, amit ha valaki megszeg, kirúgják. A film sajtósától is érdeklődtünk, aki levelünkre szűkszavúan annyit válaszolt: a titoktartás őt is köti, semmit sem árulhat el. Amit eddig tudni a szuperprodukcióról: a Magyarországon készülő jelenetek többsége a rákospalotai Origo Stúdióban forog, de az etyeki Kordában is vesznek fel képeket. A film rendezője Denis Villeneuve (Fogságban, Sicario), a főszereplő Harrison Ford és Ryan Gosling, de Jared Leto is feltűnik majd a vásznon. Operatőre Roger Deakins, aki például a 007–Skyfallt és a Nem vénnek való vidéket fényképezte, zeneszerzője az izlandi Jóhann Jóhannsson. A forgatókönyvírók csapatát erősíti az első rész rendezője, Ridley Scott, aki a film egyik producere is. A történet több évtizeddel az első rész után játszódik, a helyszín viszont ezúttal is Los Angeles. Amerikában várhatóan 2018. január 12-én mutatják be. Nyáron történt egy tragikus baleset a forgatáson: az egyik díszlet bontása közben meghalt egy 28 éves magyar díszletépítő.
Tom Hanks többször is forgatott már Magyarországon,
a minap a Borsnak mesélt lelkesen Budapestről. Kiderült, hogy az újabb Dan Brown-film egy részét is nálunk forgatják majd – a most mozikba került Inferno is részben itt forgott –, ugyanis az író jövőre megjelenő Origin című könyvében az egyik fejezet a Lánchídon játszódik.


A méret a lényeg. Az etyeki Kordának 15 ezer négyzetméteren hat stúdiója áll, 400 köbméteres medencéje és 49 férőhelyes moziterme is működik, valamint reneszánsz és középkori díszletváros, így leginkább sci-fik és historikus filmek forgatására alkalmas. A 6-os stúdió az úgynevezett Superstage, Európa legnagyobbja, ezért jött ide például tavaly a 7 Oscar-díjra jelölt Mentőexpedíció című film. A 18 hektáron elterülő rákospalotai Origo kilenc stúdióból áll, leginkább a városi környezetben zajló filmeket forgatják itt.


A pénz az úr
Az itt forgó produkciók a 25 százalékos adókedvezményt úgy kapják meg, hogy a magyar projekttársaságokon keresztül az összes költségüket – az alkalmazottak bérétől a stúdióbérleten át az ellátásig – elszámolják, majd ennek a 25 százalékát a magyar állam visszatéríti. Herkules című, 2013-ban forgatott amerikai kalandfilm viszi a pálmát, amely több mint 14 milliárd forint bevételt jelentett az országnak. 2013 és 2015 között összesen 110 milliárd forint értékben 550 mozi- és játékfilm készült hazánkban.

Mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!