Semmi nem véletlen…

 
Piszkos Fred, a kapitány - Fotó: Kaiser Ottó

…így például az sem, hogy Rejtő
kultikussá vált művét, a Piszkos
Fred, a kapitányt krimiszerűen
építi fel, s csak apránként csepegteti
az információkat, izgalmasan
rejtve tartva az összefüggéseket s
elodázva a tettek motiváltságának
megismerését.

Itt azonban előre lelövik a „poént”. Már a legelején felfejtik a szálakat egy meglehetősen szokványos keretes szerkezettel (a regényt színpadra alkalmazta Vajda Katalin). S ezzel rögvest ellaposodik az eredetileg váratlan fejleményekben bővelkedő történet.

Persze aki olvasott már Rejtőt, tudja, könyveinek nemcsak a fordulatokra, filmszerű vágástechnikára és ellentételezésre építő, könnyednek tűnő, valójában igen tudatos szerkesztésmód az egyetlen titkuk. Rejtő kemény dió – a Rejtő-adaptációk rendre kudarcot vallanak. Most sem sikerült közelebb kerülni titkához.Eme adaptációból még csak nem is sejteni, mi alapján törhetett be Rejtő a ponyvák világából az irodalmi kánonba.

Vajon miért gondolták, Rejtő önmagában nem elég, hogy történetét fel kell dobni s még szórakoztatóbbá kell tenni e szellemiségétől idegen, kevéssé eredeti habos-babos dalokkal és táncbetétekkel? Talán épp a fent említett hiátust próbálták elleplezni mindezzel. A könnyebbik utat választották az író ars poeticának is beillő mondására fittyet hányva: „az író a rossz egyenes út helyett a jó görbét választja”. Így történhet, hogy a Szabad Tér Színház és a Fogi Budapesti Bulvárszínház közös produkciója musicalnek ugyan musical, Rejtőnek azonban nem Rejtő. Rejtő tobzódik a játékos fantáziában, itt még csak a díszlet-jelmez sem elég szellemes – mindkettő funkcionális csupán.

A kellőn blazírt Bezerédi Zoltán egykedvű rutinnal adja a címszerepet. Ő még így is a kisujjából rázza ki e kultikusan zord figurát. Jóval nagyobb játékkedvvel csepűrágóskodik a most is nagyszerű Vándor Éva (királynő), Gesztesi Máté üdén melák Fülig Jimmy. A játszók közül azonban Gulyás Hermann Sándor megkapó Hercege emelkedik ki igazán.

A Sas Tamás rendezte Piszkos Fred profi, biztos kezű, nagy gyorsasággal összerakott iparosmunka. Olajozottan, gördülékenyen bonyolódik le az előadás. Könnyed s könnyeden felejthető nyáresti szórakozást kínál. Csakhogy Rejtő ehhez túlontúl jó alapanyag. Nem véletlen hát a telt ház sem.

(Piszkos Fred, a kapitány; Városmajori Szabadtéri Színpad)

Címkék: színházkritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!