A laikusoknak készült pszichológiai témájú könyvek igényességének és befogadhatóságának egyik fokmérője, hogy okoznak-e szexuális izgalomhoz hasonlatos felcsigázottságot az olvasóban. „Beüt-e” a vetkőztetés: előbukkannak- e sosem látott hajlatok, színek, szagok – a mieink vagy a hozzánk közel állókéi, amelyek már a ruhán át is felsejlettek, de feltárni őket nem volt merszünk vagy lehetőségünk. Bánki György könyve pulzust gyorsító, alhasat szorongató olvasmány: krimi, amelyben a „gyilkos” ijesztően ismerős és minden oldallal közelebb kerülünk a megértéséhez.

 
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról


Szinte mindnyájunknak volt vagy van dolga narcisztikus személyiségzavarral küzdő emberrel: zsarnok anyával, kizsákmányoló partnerrel, alázó főnökkel vagy „a legnagyszerűbb” saját magunkkal. A szerző kimondott és megvalósított célja, hogy az olvasó ne szabaduljon meg az érzéstől: személyesen is dolga van a témával. A sűrű, ám „beszippantós” szöveg elolvasása nem kis kihívás, bár abból a fajtából való, amit nem szokás feladni.

A befogadást nem a könyv stílusa nehezíti, hiszen történetekkel, kulturális párhuzamokkal és szellemességgel fűszerezett a mondandó, hanem az olvasottak kényszeres összevetése a tapasztalatainkkal.

Bánki György nagy tapasztalatú pszichiáter, terapeuta és imponálóan művelt író nem „pusztán” bemutatja társadalmunk narcisztikus jelenségeit, illetve a narcisztikus személyiség jellemzőit, de a megértéséhez, elviseléséhez, sőt szeretéséhez is kulcsokat ad.


(Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról - Ab Ovo Kiadó, 2016. 403 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!