Az elmúlt évben kevesebb volt a bel- és külföldi kempingező a Balatonnál, ám idén jobb szezonra számítanak, amennyiben az időjárás is kedvező lesz. Az északi partot hagyományosan a német, osztrák, holland és dán turisták keresik fel, a déli kempingekben azonban 60 százalék körüli a magyar vendég.

Az csupán tévhit, hogy a kempingezés a legolcsóbb üdülési mód, sokan inkább az életérzés miatt választják. A legtöbb kempingező full extrás lakóautóval érkezik vagy bungalókban és az új, mobil házakban száll meg. Ma már csak kevesen választják a nomád sátrazást.

A Balaton környékén összesen 44 kemping található, ezek közül 17-et a Balatontourist üzemeltet. Két kempingjük van a naturista életmódot kedvelőknek. A textilmenteseket leginkább szlovákok, csehek, németek, hollandok és természetesen a magyarok keresik.

Ugyan a szállodákéhoz hasonló csillagozási rendszer tavaly megszűnt, de a kempingek szinte mindegyike büszkélkedik még kettő vagy annál több csillaggal. Azaz van megfelelő számú zuhanyzó, wc, nem kell sorba állni használatukhoz és lehet sátrat bérelni. Biciklivel, autóval, lakókocsival is érkezhetünk, ugyanis minden parcellánál parkolási lehetőség van. Az utóbbi években a magyarok legkedveltebb szállástípusa a mobilház: nappalival, hálószobákkal, külön fürdőszobával, konyhával, kerti bútorral, teljes felszereltséggel és mérettől függő árral. A legkisebb, 24 négyzetméteres mobilház 22 ezer forint egy napra hat embernek, a 40 nm-es házban légkondi is van, ez naponta 33 ezer forint. Lehet szezonbérletet is vásárolni 265-420 ezer közötti áron. A mobilházak többségét előre lefoglalják, de érdemes próbálkozni, mert akadhat lemondás.

A kempingezés hagyományos válfaja azért jóval olcsóbb. Ha visszük a saját sátrunkat, akkor a napi 900 Ft-on kívül a személyi díj is ugyanennyibe kerül a felnőtteknek, a gyermekeknek 700, az üdülőhelyi díj pedig körülbelül 400 Ft forint naponta, de mivel ezt az önkormányzatok kapják, minden városban más az ára. Több kemping ma már bababarát, külön gyerekmedencével, vízi csúszdával, gyermekfürdetővel, animációval.

 

Tavaly kb. 64 ezer külföldi kempingezett a Ba­­la­tonnál, ez 20 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben, a belföldi turisták száma 74 ezer volt, ami 10 százalékos csökkenés. A kempingek szállásbevétele egymilliárd forint volt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!