Egy nagyon angolos botrány, HBO

 

Részben még a Brexitre is magyarázatot ad a BBC megtörtént esetet feldolgozó, Stephen Frears hibátlan rendezésében készült minisorozata: bemutatja, hogyan lehet mesterien és kolosszálisan elbaltázni valamit, ami épp csak egy apró kis kellemetlenségnek indult. Jeremy Thorpe a Liberális Párt (az angol történelem során legfiatalabb) vezére, potenciális elnökjelölt és karizmatikus politikus, tisztes férj és családapa (akit Hugh Grant meggyőző erővel, sok humorral és még több gátlástalansággal alakít) egész karrierje és magánélete is veszélybe kerül, miután nyilvánosan kitálal viszonyukról a homoszexuális exszeretője (a szintén bravúrosan játszó Ben Wishaw).

Noha egyszerű lenne némi pénzzel és egy eü.-kártyával befogni a száját, Thorpe és a minyonjai egyre agresszívabban és egyre aljasabb módszerekkel próbálnak – sikertelenül – megszabadulni tőle, aminek eredményeképp az exszeretőből vátesz és nemzeti hős lesz. Persze nem a többség szemében, hiszen 1967-ig még törvény büntette a (férfiak közti) homoszexuális viszonyt Angliában, és a nyilvánosság is eltartott kisujjal elítélte ezeket, miközben a bentlakásos iskolákban nevelkedett (politikai) elit saját berkeiben szinte úri sportnak tekintette a homoszexuális kalandozást.

Végül a bíróság és az ádáz csápjait ekkortájt nyitogató brit bulvársajtó elé jut az ügyük, elkerülhetetlenné válik a szembesítés és a legapróbb intimitásaikon csámcsoghat a fél ország, beláthatatlan következményekkel. Noha az utóíz inkább keserű, közben sokat derülhetünk az abszurd fordulatokon, élvezhetjük a költői metaforákkal fűszerezett szócsatákat, miközben kíméletlen iróniával leleplezik a viktoriánus képmutatást és a „nagyon angolos” mentalitást, ami egyszerre brutálisan nyers és fényűzően elegáns, akár egy remekbe szabott tatár beefsteak.

FOTÓ: HBO

 

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!