Moskát Anita: Horgonyhely (Gabo, 2015. 440 o.)

 
Moskát Anita: Horgonyhely, Gabo, 2015. 440 o.

Mivé válik az ember egy röghöz kötött világban? Alighanem mindenkit érdekel a kérdés, főként azokat, akik el sem tudják képzelni, hogy el ne utazzanak valahová hétvégén, s hogy ne lássanak világot, ha a kedvük úgy tartja. Moskát Anita Horgonyhely című könyve erre a kötött világra rátesz még egy lapáttal, amikor férfi és nő viszonyában is megmutatja a kötöttségekből kitörni kényszerülő erők és vágyak eredőjét. Mi történik akkor, ha a nők nem nevelhetik fel gyerekeiket, a férfiak értéktelen teremtményekké válnak, hiszen a nemzésen kívül – bár ott a kereskedelem – nem sokban járulnak hozzá a világ dolgaihoz. A teremtés misztériuma azonban nagyon is hangsúlyos szerepet kap, mert nincsen annál szabadabb lény a világon, mint aki új élet ígéretét hordja méhében.

A Horgonyhely találó cím a regény ismeretében, és ahogyan a szerző maga is kitágítja a „hely” fogalmát, végül nyilvánvalóvá válik, hogy minden mai embernek van horgonyhelye. Csak a tér, ami körbe vesz, az lehet túlságosan rideg, mágikus, valamint hatalmas és bejárhatatlan. A bolygónk, a Föld is egy ilyen hely: vannak, akik már ezt is szűknek érzik.

Bár főként fantasy megjelöléssel illetik a regényt, Moskát Anita alighanem – nagyon helyesen – feszegeti a műfaj határait. Nem is használ unásig ismert sémákat, sem szereplőket. Kicsit olyan ez a regény, mint amikor kiül valaki a norvég fjordokat körülvevő sziklák peremére, és megérzi, milyen törékeny is az élet egy olyan világban, ahol a nap éppen csak átbillen a horizonton, és ha támad a tél, akkor azt mindenáron túl kell élni. Még akkor is, ha a túlélésért hozott törvények kegyetlenek.

A szerző Bábel fiai című, tavaly megjelent első regénye kapcsán azt írtam, hogy Moskát Anita ígéretes kortárs szerző, a Horgonyhely című második kötetével ezt erősíti.

(Gabo, 2015. 440 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!