Viktor Pelevin: Apolló Batman - (Ford. Iván Ildikó, Európa, 2015. 669 o.)

 
Viktor Pelevin: Apolló Batman

A Pelevin-rajongók között ádáz vita dúlt az Apolló Batman megjelenése előtt. A vita értelemszerűen a „folytatás soha nem lehet jobb az első résznél” téma körül gomolygott, és nem véletlenül. Az orosz irodalom egyik legkülönösebb figurája, Viktor Pelevin legújabb könyvében Roman Storkin, a Ráma néven vámpírrá vált moszkvai ifjú életét és jellemfejlődését kíséri tovább. Ráma először az Empire, „V” című alapműben öltött testet, így joggal vetődött fel a kérdés: van-e a sztoriban még egy könyv? Nos, örömmel jelentjük, hogy van.

Pelevin vámpírtörténetének nem sok köze van a manapság oly divatos Alkonyathoz és a többi kultúrgiccshez. Ő inkább saját univerzumot teremt vérszívóival, akik – bár halhatatlanok – jellegzetes újorosz figurák. Lopnak, csalnak, hazudnak, és a vamponavigátorból is kispórolják az összes betűt (az SZ kivételével). Imádják a drága holmikat, és hogy uralkodhatnak a halandók felett. Miközben pontosan tudják (vagy inkább sejtik), hogy közeledik az elkerülhetetlen vég.

Az Apolló Batmanből szinte minden lényeges dolgot megtudhatunk az emberi boldogtalanságról, amely végső soron a vámpírok találmánya, és arról, mi végre is vagyunk itt e Földön. Pelevint olvasva néha az az ember érzése, hogy a következő oldalon valóban ott lesz a válasz az élet értelmére és a többi fontos kérdésre, de aztán rendre kiderül, hogy csak a mester humorérzéke játszik velünk. Persze közben azért jól szórakozunk. Például amikor egy titkos kalendáriumból kirajzolódik az orosz puncibundás (pussy riot) forradalom képe, „amelynek során a hölgyek, tiltakozásul az ázsiai típusú kormányzás és despotizmus ellen, beszüntetik szeméremdombjuk borotválását, ezért oligarcha szeretőik kénytelenek fellázadni a zsarnokság ellen”.

Szóval olvassunk bátran Pelevint, és közben akkor se keseredjünk el, ha nem értünk minden szót vagy utalást. Nem leszünk egyedül.

Viktor Pelevin: Apolló Batman - (Ford. Iván Ildikó, Európa, 2015. 669 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!