Keresztes Tamás sárga köntösben, komótosan sétál fel-alá az Államigazgatási Uszoda kertjében, Trill Zsolt fiának mutogatja a monitoron látható felvételeket, bent, a medence körül pedig tucatnyian sürögnek-forognak. A kábelek és a kellékek szinte akadálypályát képeznek, a visszhangzó uszoda időnként érthetetlenné teszi a rövid utasításokat. A búvárok felszereléseiket igazgatják, a ruhásrészleg törülközőket, száraz ruhákat készít elő, az asszisztens a statisztákkal egyeztet, a rendező, Lengyel Balázs pedig az operatőrrel, Réder Györggyel konzultál. Készül a Lajkó – cigány az űrben című film. A forgatás 18. napján jártunk.

 
 

Aki azt hiszi, hogy Lajka kutya volt az első élőlény, aki az űrbe jutott, téved. Merthogy egy magyar permetezőpilóta, Serbán Lajos, azaz Lajkó volt a szerencsés legelső. Róla, illetve a szovjet űrprogram egy elképzelt epizódjáról szól a groteszk humorú, helyenként sci-finek is beillő, „áltörténelmet” bemutató fekete komédia, a Lajkó – cigány az űrben. Lengyel Balázsnak ez az első nagyjátékfilmje, a történetet Lovas Balázzsal írta. A rendező egy korábbi interjúban azt mondta, hogy a Lajkó gyerekkorunk szocializmusából ismert szakadt, komikus, girbegurba szovjet kozmonautavilágot eleveníti meg. Tele szürreális elemekkel, miközben – az alkotók szándéka szerint – pozitív életszemléletet és vidámságot sugároz.


Kiképzés és tűrőpróba

Az uszodában épp azt a jelenetet rögzítik, amikor az űrutazásra kvalifikált résztvevők egy úszás, illetve merülés megmérettetésén vesznek részt, valamint a súlytalanságot próbálják utánozni. Hosszas előkészületek előzik meg a felvételt, hiszen víz alatt forog a kamera. Ezekért a felvételekért Miklauzic Márton a felelős, aki szintén búvárruhába bújt. Őt egy hivatásos búvár „kíséri” a medence aljához, aki végig lent is marad – mert első a biztonság. Még szerencse, hogy az operatőr amúgy hobbibúvár, nem ez az első merülése. A jeleneteket 3-5-ször veszik fel, a stáb fegyelmezetten, zokszó nélkül tűri az ismétlést.

Az uszoda másik helyiségében három bádogkoporsó áll. Arrébb fabudi, műbőr kanapé és szocialista ereklyék, a falon vörös csillag. A főszereplő Lajkó segítőjét Gyabronka József alakítja. Meséli, hogy tegnap „kiképzést” forgattak a díszletek között arról, ki meddig bírja a bezártságot.

A történet szerint egy német, egy mongol és egy magyar versenyzik egymással a szovjet politikai, tudományos vezérkar előtt. „A film kellően elrugaszkodik a valóságtól, van például egy anyaméhben játszódó jelenet is, amikor Lajkó magzatként köldökzsinórral együtt lebeg. Az abszurditás, a fikció és a képzelet szintjén minden van itt, néha magunk is nevetgélünk” – teszi hozzá Gyabronka, akit ezzel a mondattal keresett meg a rendező: magára gondoltam, üljünk le beszélni. „Csodálkoztam és megtisztelve éreztem magam. Nem volt kétely bennem azért, mert Balázs elsőfilmes, hiszen Zomborácz Virág első filmjében, az Utóéletben is dolgoztam; ők mintha egy fészekből repültek volna ki, remek forgatókönyvírók kitűnő ízléssel.”


Jövőre a mozikban

Pálffy Tibor sepsiszentgyörgyi színész húsz napot forgat a Lajkóban, a főszereplő apukáját alakítja. Azt mondja, minden szerepére újabb történetként tekint.

Ugyanakkor a rendező által megálmodott rendszerben mindig önmagát próbálja megfogalmazni. „A forgatókönyv fantasztikus, az egyik legizgalmasabb, amit valaha olvastam” – magyarázza Pálffy. – Rögtön előjött a történet mögötti dimenzió, megmozdult az agyam, így volt miről beszélgetnünk a rendezővel az első találkozáskor, ami azonnal ruhapróbába torkollott. Finom érzékkel van jelen ebben a filmben a humor, és az lesz a felemelő, ha a nézők majd önkéntelenül kacagnak fel egy-egy esetlen emberi gesztuson. Életkortól függetlenül élvezhető lesz, a történelmi eseményt felhasználva az emberiségről szól, így válik örök érvényűvé.”

Mivel a forgatás nem időrendben halad, a színészeknek időnként fejtörést okozott, hogy az éppen felvett jelenet hol is lesz a filmben, melyik jelenet melyik után következik, így még jobban kell bízniuk a rendezőben.

Hasonló élménye van a producernek, Pusztai Ferencnek is: „Balázs keresett meg a filmtervével, nagyon tetszett és szórakoztató volt. Kétségek persze mindig vannak, pláne elsőfilmesnél, de a közös munka során ezek hamar elmúltak, főleg, hogy nem most dolgoztunk először együtt. Látszott, hogy amit akar, azt véghez tudja vinni a setben is. Megbíztam benne és nem csalódtam.” Pusztai felváltva van jelen Pálfi György kanadai forgatásán és a Lajkó felvételein, nézi a napi forgatott anyagokat, beszélget a rendezővel, hogy jó irányba haladnak-e.

A forgatás a vége felé közeledik: a producer elégedett, úgy látja, a színészek jól hozzák a karaktereket, a humor is jelen van a filmben. Pusztai Ferenc elégedett a Filmalap csaknem 314 millió forintos támogatásával is. Elsőfilmes rendezőnek ritkán adnak ekkora összeget, igaz, a forgatókönyv tartalma, a múltbeli szereplők és események, a hiteles helyszínek és a látvány megtalálása, kialakítása, a CGI-trükkök és a VFX-utómunka miatt ennek akár 3-4-szeresét is „el tudnák költeni”. Ezek segítségével repülő budi, léghajózuhanás, a bajkonuri űrállomás és a gulág is megelevenedik majd a vásznon. Lajkó pedig eljut Bajkonurba – és feljut az űrbe. A forgatás szeptember 1-jéig tart, a bemutatót 2017 őszére tervezik.

A történet szerint 1957 elején a Szovjetunió úgy dönt, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját. A legmegfelelőbb jelöltnek Serbán Lajos, Lajkó ígérkezik, aki permetezőpilótaként gyermekkora óta vonzódik a csillagokhoz és az űrhöz. Mikor azonban Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra. Lajkót Keresztes Tamás alakítja, apját Pálffy Tibor, a tsz-elnököt Gyabronka József. A filmben német, ukrán és orosz színészek mellett szerepel még: Papadimitriu Athina, Szirtes Ági, Trokán Anna, Trokán Nóra, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukács Andor. A film producere Pusztai Ferenc, a KHM Film vezetője.

280 ezren
látták a magyar mozikban
az Amerika kapitány: Polgárháború című akciófilmet 2016 második negyedévében. A legnézettebb filmek listáján az első 24 helyet amerikai film uralja, a 26. helyen szerepel Till Attila Tiszta szívvelje. Egymillióval kevesebben moziztak és másfél milliárd forinttal kevesebb lett a jegybevétel, mint az év első három hónapjában. Összesen 2,8 millió néző ment moziba és 3,9 milliárd forint értékben vásároltak jegyet 2016 második negyedévében.Magyar filmek, ha forognak

Kanadában forog Pálfi György új filmje, Az Úr hangja. A családi krimi alapja Stanislaw Lem 1968-as regénye, a Filmalap 600 millió forinttal támogatja a filmet. Nemrég fejezte be Rossz árnyék című mozija forgatását Jeles András Kossuth-díjas rendező, aki 13 éve nem készített nagyjátékfilmet. A központi motívum ifj. Hans Holbein reneszánsz festő emblematikus alkotása, a Követek, amelyről másolatot készít a restaurátor. Főbb szereplők Török-Illyés Orsolya, Gerlóczy Zsigmond, Pálffy Tibor. Mundruczó Kornél Felesleges ember című filmjének forgatása is véget ért, a Filmalap 697 milliós támogatásával készül, a Proton Cinema gyártásában. Balsai Móni, Haumann Péter, Cserhalmi György, a grúz Merab Ninidze és Jéger Zsombor főszereplésével. Most forog Csupó Gábor Pappa Pia című alkotása, amit 1,1 milliárd forinttal támogat a Filmalap. A romantikus vígjátékban a ’70-es, ’80-as évek magyar slágerei is hallhatóak lesznek – új köntösben. Főbb szerepekben Szabó Kimmel Tamás, Nagy Feró, Ostorházi Bernadett, Stohl András, Kováts Vera, Reviczky Gábor, Miller Dávid, Zsurzs Kati, Szabó Simon, Dobó Kata és Molnár Piroska. Herendi Gábor a Kincsem című film utómunkálatain dolgozik, egyelőre nincsen információ arról, mikor kerül a moziba. A Filmalap több mint 2,2 milliárd forinttal támogatta, a film két főszereplője: Petrik Andrea és Nagy Ervin.

Címkék: magyar film, Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!