– Nézd, anya, ott forgatnak Brad Pitték – mondja egy fiú az anyjának, így már biztosak lehetünk benne, hogy a félórás, egyre kietlenebb környék felé vezető villamosutunk a végéhez ért. A kőbányai Maglódi út jóformán üres: ha laknak is itt emberek, akiknek állítólag nagy pénzeket fizettek a színész asszisztensei, hogy kárpótolják őket a zaj és reflektorok okozta álmatlan éjszakákért, most nem tudni, hol vannak.

  <h1>Brad Pitt</h1>-
  <h1>fotó: Darren Calabrese, MTI, AP</h1>-
  <h1>Lehet, hogy Brad Pitt ül az autóban? Facebook-oldalunkon szavazhatnak olvasóink 

(fotó: Halász Nóra)</h1>-

Brad Pitt

- – Kép 1/3

Bár az is lehet, hogy igaz a pletyka: a ház elé, amelynek ablakaiból az udvarra látni, biztonsági őrt állítottak. Eredetileg azért, hogy ne eressze be a lesifotósokat, de lehet, olyan túlbuzgó, hogy a lakókat sem engedi ki. Így csak a vad szél viszi a faleveleket, egy-két autó megy el néha.

A konzervgyárat, ahol forgatnak, körültekintően elkerítették, csak a furnérlemezbe vájt lyukon keresztül (bizonyára valami rajongó csinálta!) lehet bepillantani. Ráadásul, ha kukucskálunk, akkor sem leszünk okosabbak: egy fekete, katonai dzsipre hajazó járművet látni csupán, és azt, hogy a filmben – a drámaibb hatás kedvéért – tél lehet, mert az ablakpárkányokat valami hóhoz hasonlító fehérség borítja. Arrébb a kapunál marcona biztonsági őr vigyáz, hogy ennél többet még véletlenül se lehessen megtudni. Csak egy papír zörög a falon: „Bejárat a Kocka utca felől”. Por megy a szemünkbe, száll a hajunk, míg elsétálunk a várva várt helyre. Azt hittük, rajongók hada várja a színészt, de csalódnunk kell, csupán mi vagyunk és a személyzet, de legalább itt már történik valami.

Egy komoly biztos úr terpeszállásban vigyázza a rendet az utca közepén. Ha jön egy kisteherautó vagy kisbusz, ami statisztákat, felszerelést szállít, szakszerű mozdulattal irányítja őket befelé a kapun, mintha a sofőrök nem tennék meg az utat napjában többször is. Öt-hat állig bebugyolált biztonsági őr is támasztja a kaput, kérik, őket ne fotózzuk, beszélni meg pláne nem akarnak. Pedig vezetőjük figyelemreméltó jelenség: vastag sálja, fekete kesztyűje és bomberdzsekijének enyhén riasztó összhatását egy zsebéből kikandikáló kismaci oldja.

Ácsorgunk. Várunk. – Mi lenne, ha most ott jönne Brad Pitt, és azt mondaná, adok nektek, lányok, egy exkluzív interjút? – kérdezi fotós kolléganőnk, Nóra. – Lehet, hogy azt meg merném kérdezni tőle, hogy „how do you do” (hogy vagy)? – mondom. – Ja, és még hozzátehetnénk, hogy „I like movies” (szeretem a filmeket) – tódítja Nóra. Tovább ácsorgunk, és várunk, lassan kezdjük megérteni, miért olyan mogorvák a biztonságiak.

Aztán hirtelen feltűnik egy vajszínű Volkswagen Passat, benne kockás sapkát és napszemüveget viselő férfi ül. – Az ő! – kiálltok fel. – Hülye vagy, hogy járna már egyedül, kellene mellé pár testőr – torkoll le kolléganőm, Viki. – De láthattad, milyen álla van! – Hagyjál már! – zárja le a vitát.

Tovább várunk. Kisétál az udvarra egy szép szál, szőke férfi. Magas szárú bakancsot és hosszú fekete kabátot visel. Utóbbit leveti, fekete mellényéből kivillan izmos karja. – Ez nem ő, de azért nem rossz – állapítjuk meg, miután Nóra lekapja, és a képet kinagyítva tanulmányozzuk az új jelöltet. Majd megvilágosodunk: Kamarás Ivánt látjuk.

Délutánra néhány fényképész érkezik, köztük a The Sun brit bulvárlap fotósa. A paparazzók létrát kerítenek, hogy a falon túlra is belássanak. Néhány perces próbálkozás után megjelennek Brad böhöm testőrei, közlik: ha továbbra is itt fotózunk meg nyomulunk, akkor többet máshol már nem is fognunk.

(Szavazzon a Facebookon! Kit fényképeztünk le?)

Egy moszkvai autógyárat helyettesít a kőbányai konzervüzem a Brad Pitt főszereplésével készülő World War Z című filmben. A mozi címe magyarul Z-világháború, amelyben a z feltehetően a zombikra utal, ugyanis a színész egy ENSZ-tisztviselőt – más hírek szerint gyári munkást – játszik majd, aki megmenti a világot egy vírustól, ami zombivá változtatja az embereket. Az biztos, hogy Pitt Mr. Smith-hez hasonlóan jól fogja forgatni itt is a fegyvereket, ha még maradt nekik más a vízpisztolyokon kívül a magyar kommandósok akciója után, és talán a kockás hasa is kivillan, mint annak idején Akhilleuszé Trója falai alatt. És nem mintha az ember lánya nem lenne hajlandó bármit megnézni, amiben Brad szerepel, de akkor is felfoghatatlan, hogy igényes alkotások után Pittnek miért kellett eladnia magát egy olyan filmért, ahol zombik elől menekül. Ellenben arra talán büszkék lehetünk, hogy a „film legizgalmasabb csatajeleneteit” hazánkban forgatják. A magyarországi munka egyébként november 10-ig tart, a Maglódi úti gyár mellett lesz másik helyszín is, de annak hollétét egyelőre titokban tartják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!