Mark Dunn: Öt nő az esőben, Szolnok, Szín-Mű-Hely.

 
Munkahely és intrika, de ez most nem csak úgy, szokásosan - Mark Dunn: Öt nő az esőben, Szolnok, Szín-Mű-Hely - Forrás: Szigligeti Színház

Oly hétköznapi karaktereket vonultat fel Mark Dunn vígjátéka, mintha csak a nézőtéren ülőket interjúvolta volna előadás előtt a szerző, hogy mi is történt velük az elmúlt években. Ettől annyira torokszorítóak a nevetések közti drámai csendek a Szigligeti Színház fiókintézménye tenyérnyi színpadán. Pénzintézeti pihenőszoba a helyszín, ahol egymást követő reggeleken kukucskálhatunk be banki pénztárosok nyitás előtti civódásába, pletykálkodásába.

Munkahelyi intrikák sűrű szövésű hálójában vergődik az öt partra vetett női lélek. Az első komoly párkapcsolatát puzzle-ként építgető hajadon. A hervadó szüzességét akarnok főnökösködéssel palástoló öreglány. A kezelhetetlen gyereke miatt idegeskedő anya. A férfifalásba belefáradt, egykori szexbomba. No és az özvegy, aki a halottkém jelentéséből tudta meg, hogy férje hullája nem magányosan szenesedett el, hanem egy fiatal lány holttestével örök ölelésbe fonódva.

Nagy kísértés hálás témák esetén a színészi léhaság, mert a néző akkor is sírna és kacagna, ha a játszók csak blattolnának. Ám a „Kit szeretett a férjem?” kérdésén tépelődő özvegyet finom eszközökkel, visszafogottan alakító Radó Denise szorosan tartotta a gyeplőt. Néha kilépett Delores szerepéből, s rendezőként állt a színpadon. Ami talán szokatlan megoldás, de nem hiba. Pláne, hogy nem önmaga köré rendezett mellékszereplőket, hanem kolléganői karaktereinek kínált főszerepet egy-egy jelenetben.

A lázadásában is naiv Jenny (Molnár Nikolett) alakítása láttán a mögöttem ülő hölgy magáról megfeledkezve felsóhajtott: „Pimaszul tehetséges ez a lány!” A férfiakról mindent tudó Betina (Lugosi Claudia) zavarbaejtően életszerű volt, míg a kezdetben gonoszkodó Lorene (Jankovics Anna) megkapó esendőséggel tipegett végig a megkésett nővé érés keserves stációin. Twyla (Román Judit) sistergő nyugtalansága szinte már baljós. Alig várjuk a kirobbanó őrültséget: a címmel megelőlegezett esőtáncot.

Munkahely és intrika, de ez most nem csak úgy, szokásosan.

Címkék: színházkritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!