Saját húsukból falatozó, naponta ájulásig lerészegedő, szülési fájdalmakat magukon kipróbáló riporterek a nyugat- európai kereskedelmi televíziózás legújabb sztárjai. A fájdalomküszöböt és az emberi tűréshatárt kísértik, miközben magukból csinálnak kísérleti nyulat a kamerák előtt.

 
Jenke von Wilmsdorff

Mint az utóbbi évek legtöbb kereskedelmi tévés újdonságát (a Big Brothertől a The Voice-ig), ezt is a hollandok hozták divatba. Náluk készül a Kísérleti nyulak című műsor, melynek egyik adásában a műsorvezetők megsütötték és a kamerák előtt megették az egymás húsából kivágott darabkákat. Máskor elefántot próbáltak háziállatként tartani, tesztelték magukon a rendőrségi gumilövedéket, és egy lezárt hordóban a tengerbe dobva a tengeribetegséget, de „átélték” már a vajúdást is, a hasukra tett elektródák segítségével.

A német RTL csatornán jelenleg is vetített sorozatában Jenke von Wilmsdorff riporter megmutatja, milyen, ha valaki egy hónapon keresztül minden nap a sárga földig leissza magát. Már reggelire portóival eszi a müzlit, és ájulásig folytatja whiskyvel, sörrel, gintonikkal. A nézők pedig elborzadva követhetik döbbenetesen gyors fizikai és szellemi leépülését, csak a hányós jelenetektől kímélik meg őket – ezeket végül kivágták.

A riporter korábban is kísérletezett már saját magán: volt riksás Kalkuttában és cserélt villanykörtéket Las Vegasban, próbált megélni szociális segélyből (kamerák előtt), de a rangos Emmy-díjra is jelölték riportjáért, amelyben operatőrével és 344 afrikai menekülttel egyetemben lélekvesztőkön hánykolódva áthajózott Tuniszból Lampedusa szigetére. Szinte már küldetéstudatként éli meg, hogy olyan közel hozza a „valóságot” a nézőkhöz, amire a hagyományos újságírás nem képes – éppen a kritikus távolságtartás miatt.

Jenke von Wilmsdorffot az alkoholkísérlet 25. napján végbéltrombózissal kórházba szállították, ahol az orvos közölte vele, hogy ha folytatja az ivást, belehalhat. De míg a Super Size Me című dokumentumfilmmel (melyben az amerikai Morgan Spurlock filmre vette, ahogy hónapokig élt kizárólag gyorséttermi koszton, és ettől felborult az anyagcseréje) szemben aligha, a kereskedelmi televíziós kísérlettel kapcsolatban joggal merülhet fel a nézőkben, hogy talán már nem is a hiteles tudósítás a cél, és az orvos is a show része.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!