Ha babonákról van szó, valaki biztos, hogy rögtön bedobja a péntek 13-at. Szerencsétlen nap, bármi megtörténhet, nem jó ilyenkor semmit csinálni – tartja a néphit. Azt azonban már nem nagyon szoktuk tudni, hogy miért is alakult ki ez a félelem a misztikus dátumtól. Az okok a mai napban keresendők.

Két különböző babona kereszteződése, és egy kis történelmi mellékszál: ez kellett ahhoz, hogy minden idők legfélelmetesebb napjává válhasson a péntek 13.

Triszkaidekafóbia – a szemet gyönyörködtető kifejezés egy elég kellemetlen gondot takar. A tizenhármas számtól való félelem súlyos probléma, ami világszerte több millió ember életét határozza meg. Leginkább az európai kultúrkörben ismert – a Távol-Keleten például nem a 13-tól, hanem a 4-től félnek az emberek, mivel a kiejtése nagyon hasonlít a halál szóéra (ezt egyébként tetrafóbiá nak nevezik). Az olaszok pedig a 17-es számtól tartanak, mivel annak római számos változatából (XVII) ki lehet rakni a VIXI-t, ami nagyjából azt jelenti, „éltem”, vagyis „vége az életemnek”.

Visszatérve a 13-as számra: úgy tartják, azért hoz balszerencsét, mert az utolsó vacsorán Krisztus és a tizenkét apostol, vagyis összesen 13 fő vett részt, köztük az áruló Júdás is. A vikingeknél egy kicsit máshogy tartják: ott a tizenharmadik isten Loki, az ármányos, de más kultúrkörökben se tartanak semmi jót erről a számról. Egyébként érdekes, hogy míg sok helyen (főleg Amerikában) 13. emeletet nem „építenek” a toronyházakban, ugyanígy Olaszországban a 17. hiányzik rengeteg épületből.

A péntek sem kifejezetten szerencsés nap, amit főként bibliai okokra vezethetünk vissza. A bűnbeesés napja ez, ráadásul Krisztust is pénteken feszítették keresztre, később viszont a hóhérok dolgoztak ekkor, így nem csoda, hogy sokan tartottak tőle. A gonosz napján egyébként nem tanácsos házasságot kötni, új házba költözni vagy éppen éhgyomorra tüsszenteni.

Nem csoda, hogy a két babona egymásra talált, és létrehozta a speciális péntek 13-át, amitől rettegni lehet. Hogy épp emiatt lett-e egy borzasztó történelmi esemény napja is, azt ki-ki döntse el maga. A templomos lovagoknak semmi jót nem hozott 1307. október 13-a, ami épp egy pénteki napra esett. A rend eddigre hatalmas vagyont halmozott fel, ők őrizték a Torinói leplet, és az Aranybulla egy példányát is. A nagy vagyon pedig nagy hatalmat jelentett, nem csoda hát, hogy Szép Fülöp francia uralkodó szemet vetett a templomosok kincsére.

Egy jól összehangolt akció keretében egyetlen éjszaka (péntek 13-án) lefoglalta a rend vagyonát, tagjait pedig bezáratta és eljárást indított ellenük a keresztény vallás meggyalázása miatt (koholt vádak alapján). A templomosokat végül megkínozták, majd hamis tanúvallomásuk aláírása után máglyán elégették. Birtokaik többsége a francia király kezébe került, a baljós nap pedig bevonult a történelem fekete dátumai közé.

Címkék: babona, életmód

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!