Meg kell markolni, akkor bemelegszik – mondja az edző, és valóban, első tapintásra hideg és csúszós a plafontól padlóig érő krómszerkezet. Hogy én ezen fogok lógni, méghozzá fejjel lefelé? Én, aki az iskolában is csak nagy jó indulattal kaptam hármast rúdmászásból? Elég valószínűtlen. – Bemelegítésként gyalog jöttem a harmadik emeletre – mondom büszkén, de Barbaránál nincs kivételezés: kar-, csukló-, fej-, törzs-, boka- és combkörzés, mindehhez hangos diszkózene, persze csak CD-ről.

  <h1>Pálmaffy Barbara rúdtáncvilágbajnok és a szerző</h1>-
  <h1>Németh András Péter felvételei</h1>-

Pálmaffy Barbara rúdtáncvilágbajnok és a szerző

- – Kép 1/2

Igen, ez a rúdtánc, amit most – némi szerkesztői unszolásra, de persze saját felelősségemre – magam is kipróbálok. Nem, ez nem egy éjszakai lokál, hogy rögtön eloszlassam a férfiakra oly jellemző előítéletet: egy hatalmas belvárosi lakásban járunk, az egykori nappaliban hat rúd ágaskodik. Jesszus, de hisz ez mozog, kezdem az ismerkedést. „Nem tud kiszakadni” – nyugtat Pálmaffy Barbara, mind a 160 centijével biztatóan mosolyogva. Ő a magyar rúdtánc koronázott királynője. Egy igazi világbajnok.

Naponta 90-100 lány jár hozzá edzeni. Fiúk még nem, pedig a sportágat külföldön férfiak is űzik. Nálunk eddig csak néhányan próbálkoztak vele, köztük egy vérprofi, a magyar rúdtánc talán legismertebb űzőjének, Pirner Almának a férje. De itt csak lányok vannak, folyamatos hát a csicsergés. Azt mesélik, ha néha egy-egy fiú betéved ide, például bérletet, edzőruhát vagy DVD-t venni a barátnőjének, igencsak zavarba jön. És mi tagadás, elég zavarba ejtő látványt nyújtanak a rudakon pörgő izmos testű lányok. „Több duci lány is jár hozzánk, garantáltan lefogynak, mert minden izomcsoportra szükség van a gyakorlatokhoz. Elsősorban kar, váll, hát, comb és fenék, de a forgásokhoz például az egész felsőtest dolgozik.”

Az éjszakai bárokban alig-ruhában rúdtáncot lejtő hölgyek mutatványai nem összetévesztendők a sportágat űzők produkcióival. „Náluk nem a táncos és akrobatikus rész dominál, hanem a szexualitás, amelyben a rúd fallikus szimbólum. Nálunk viszont nem a szexről szól, persze lehet belevinni erotikát is, ha valaki azt akarja, de ez inkább művészet és kőkemény erőnléti sport” – magyarázza a Táncművészeti Főiskola néptánc-színpadi tánc tagozatán végzett 33 éves Barbara. Az edző szerint a rúdtánc eredete a cirkuszi sátrak építéséhez kapcsolódik, a tartóoszlopokon végeztek akrobatikus mutatványokat szórakozás és izomfejlesztés céljából. Nálunk hét éve jelent meg, néhány éve vannak versenyek is. A rúdtáncversenyen résztvevőket szigorú szabályok alapján értékelik, például a leeső ruhadarab kizárással jár, de a hölgyek nem végezhetnek testsimításokat sem. A fő értékelési szempont a harmónia és az összhang, de számítanak a fitnesz és táncos elemek, valamint a rudas trükkök is. A műfaj sportértékét elismerte már a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület is.

Én még beszélgetnék kicsit, de Barbara inkább megmutatja. Sejtem, nem lesz egyszerű követni. Pedig olyan könnyedén csinálják a többiek, még mosolyognak is hozzá. Félek, esetemben ebből vicsorgás lesz.

A kezdő elem a tűzoltó fogás. Harminc-negyven centire állunk a rúdtól. A tükörben nézem, Barbara hogyan csinálja, próbálom utánozni. Számít a fej- és a kartatartás is, has, popsi behúz, mellkas kiemel, vállakat leengedni, egyenesen állni. A jobb karral a fejünk fölött markoljuk meg a rudat, a ballal meg a mellkassal egyvonalban. Három lépéssel körbesétálunk, majd a negyediknél teljes testsúlyunkkal előredőlünk. Bal lábbal kezdve átfogjuk és hagyjuk, hogy a földig, azaz öt-tíz centit csússzunk lefelé. Már az első próbálkozásnál érzem, ahogy a sípcsontomnál lehorzsolódik a bőr. Nem merem magam teljes súlyommal előre engedni, ezért nem sikerül a forgás. Erre mondja az edző, hogy ez a sport önbizalomra, önkontrollra és lelkierőre is nevel. Önbizalomból még csak lenne, de a kezem, az nagyon csúszik: bekenem hát fehér porral, ettől rögtön igazi rúdtáncosnak érzem magam. Közben Barbara elmeséli, hogy a megfelelő hőmérséklet fontos a rúdnál, nem jó, ha ragad, vagy ha csúszik. A 22 fok ideális, ahogy a testnek, úgy a rúdnak is be kell melegednie. Na, hát én már biztosan bemelegedtem, konkrétan ömlik rólam a veríték.

A tűzoltóval nehezen boldogultam, jöjjön hát a show girl pozíció. Egyik lábunkkal átfogjuk a rudat, s úgy tartjuk magunkat, miközben törzsünket kecsesen hátra hajtjuk, két kezünket pedig a magasba emeljük, majd hátra nyújtjuk. Képzeljék, ez jobban megy, mint az előző, pedig Barbara szerint sokaknak ez a nehezebb. Jó, jó, de mikor mászunk már fel arra a rúdra? Barbara kiábrándít – vagy megnyugtat? –, az alapozás a talajon zajlik. Az ötfokozatú skálán az első szinten 10-11 alapfogást tanítanak meg, majd körülbelül két hónap múlva következik a vizsga. A második szinten elkezdődik a fölfelé mászás, a harmadikon szinte állandóan fejjel lefelé lógnak és akrobatikus elemeket tanulnak. A negyedik szint már a haladó, általában csak lábbal kapaszkodnak, az ötödiknél pedig már szinte azzal sem. Aki idáig akar eljutni, jobb, ha naponta két-három órát is gyakorol. Nekem elsőre ennyire tellett. Átöltözés közben meséli Pálmaffy Barbara, hogy alig másfél éve kezdte a rúdtáncot. „A tv-ben láttam először ilyet, nagyon megtetszett és ki akartam próbálni. 2010 szeptemberében az edzőm unszolására indultam a magyar bajnokságon és második lettem. Idén nyáron Varsóban jártam egy nemzetközi versenyen, ott első lettem, különdíjat is kaptam. Majd itthon kilenc pár közül Bardóczy Ilkával megnyertük a világbajnokságot szeptemberben. A rúdtánc a hivatásom. Az ötéves kisfiam is bejár időnként az edzésre, rögtön bele is szól, rendező vagy edző lesz.”

A félórás beavató edzés után nehézkesebben teszem meg azt a három emeletet lefelé, mint fölfelé. Sajog a combom, hasogat a vádlim, a lábszáramon lila foltok, imitt-amott lehorzsolódott a bőröm. Hogy is volt az a tűzoltó fogás?

 

Címkék: forint

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!