A faji, társadalmi és az esztétikai sokszínűség hiányát kérték számon legtöbben az idén az Oscar-díjat 88. alkalommal kiosztó Amerikai Filmakadémia hétezer tagján, bár több színész és rendező, köztük Will Smith és Spike Jonze is bojkottra szólított fel. Mindez aligha zavarhatja meg a Duna Tv-n hétfő hajnalban élőben is követhető gálaműsort.

Csupán két biztos győztes látszik – a Guardian brit napilap szerint – minden idők legkiszámíthatatlanabb Oscar-hajrájában: Leonardo DiCaprio (A visszatérő) – aki lassan életműdíjat kaphatna a legtöbb elvesztett Oscarért – és a legjobb színésznőnek jelölt Brie Larson (A szoba). A mellékszereplők versengésében nagy esélyes a Rocky szerepét felelevenítő Sylvester Stallone (Creed – Apolló fia), a színésznők között azonban nincs egyértelmű favorit, a díj a már Oscar-birtokos Kate Winslet (Steve Jobs) és két ragyogó fiatal tehetség, Alicia Vikander (A dán lány) és Rooney Mara (Carol) között dőlhet el.

Valamennyi előzetes szakmai díj (melyek kiosztói gyakran Oscar-szavazók is) szétszóródott a legjobb filmek kategóriájának legerősebb jelöltjei között: a Spotlight – Egy nyomozás részletei a színészek, A visszatérő a rendezők, A nagy dobás pedig a producerek céhét nyűgözte le.

Ha ennyire megosztott a szakma a legjobb filmet illetően, az akár a fentieknél jóval kisebb költségvetésű A szoba váratlan győzelmét is hozhatja. A Filmakadémia szerette az érzékeny, katartikus drámát, mely egy kisgyermek szemszögéből mutatja be az életet kamaszként elrabolt édesanyjával egy fészer fogságában, majd a szabadulás utáni rácsodálkozást a világra – ezért is kapott rendezőként jelölést Lenny Abrahamson, kiütve olyan sztárokat, mint Ridley Scott (Mentőexpedíció) vagy Todd Haynes (Carol). Ha a papírforma teljesül, Alejandro González Iñárritu (A visszatérő) a Birdmanért tavaly kapott szobra mellé teheti a legjobb rendező díját, állandó alkotótársa, Emmanuel Lubezki pedig sorban harmadszorra is a legjobb, ezzel minden idők legsikeresebb operatőre lehet.

A nagy dobás viheti a legjobb adaptált, a Spotlight pedig az eredeti forgatókönyv Oscarját. A legjobb dokumentumfilm díjára az Amy – Az Amy Winehouse-sztori, a legjobb animációra az Agymanók a legesélyesebb, a smink, jelmez és a vizuális effektek kategóriákban a Mad Max – A harag útja söpörhet be több díjat. Számunkra azonban a legfontosabb, vajon megnyeri-e a Saul fia a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját.


Az Oscar-gálán mindenért fizetni kell, nem csak a belépőjegyért. Vadonatúj ruhákban és szmokingokban kell megjelenni, és a vörös szőnyeghez csak limuzinnal lehet érkezni – melynek bérlése legkevesebb 1500 dollár.
 

 

Hétfő virradóra kiderül, megnyeri-e a Saul fia a 88. Oscar-gálán a legjobb külföldi filmnek járó szobrot. A díjátadót élőben közvetíti a Duna Tv. Nemes Jeles László alkotása eddig több mint 50 díjat nyert világszerte, köztük a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, a Golden Globe-on a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat, de a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg. Alkotóit egyenként is több díjjal jutalmazták már. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetségének Filmkritikus Szakosztályától összesen öt díjat kapott. A Magyar Nemzeti Filmalap által 321,6 millióval támogatott alkotást eddig több mint 170 ezren nézték meg a hazai mozikban, a világ több mint 60 országában vetítik. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussenjét, szintén a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában. A jövő hét is a Saul fiáról fog szólni: hétfőn a film vetítésével indul a 2. Magyar Filmhét, ahol hat kategóriában összesen 270 film verseng, de számos kiegészítő programot is tartanak. A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia által szervezett esemény a januárban elhunyt Oscar- és Emmy-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg. A 2. Magyar Filmhét díjátadója március 6-án lesz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!