Miközben a filmek egyre gyorsabbak, hangosabbak és durvábbak, Jim Jarmusch egyre lassabb és gyöngédebb remekműveket készít, amivel cseppet sem válik anakronisztikussá, sőt azzal tűnik ki, hogy bátran képviseli az alkotó és az egyén szabadságát.

 
Boldogság van: Golshifteh Farahani és Adam Driver


Erről szól megkapóan szép új filmje is, hiszen a New Jersey-i Paterson városkában élő Paterson nevű buszsofőr (Adam Driver) bár tehetséges költő, mégis polgári foglalkozást választ, buszsofőrként szigorú menetrendben dolgozik. Ezt az időt is arra használja, hogy figyeljen és füleljen, mert az elsuhanó városképben éppúgy felfedezhet csuda dolgokat, mint egy elkapott beszélgetésfoszlányban (egy apró jelenetben feltűnik a Holdfény királyság azóta felnőtt tini szerelmespárja is, Wes Anderson előtt tisztelegve).

Paterson igazi papírfüzetbe körmöli szabadverseit, nincs mobilja és gyalog jár, mintha a múlt századból csöppent volna a mába. Kontrasztként ott a felesége (Golshifteh Farahani), aki bár háztartásbeli, tobzódik a hajmeresztően mókás kreatív ötletekben, és a technika minden vívmányáért odáig van, ő jár a családi autóval is. Nehezen lehetne két különbözőbb embert találni, mégis őszinte harmóniában és szerelemben élnek, kölcsönösen nagy tiszteletet és a szoros intimitás mellett is nagyfokú szabadságot (bizalmat és biztonságot) adva egymásnak.

Paterson napjai tökéletesen egyenletes ritmusban zajlanak ébredéstől az esti kutyasétáltatásig. Noha történnek nem várt események, tartósan semmi sem zökkentheti ki őt a zen állapotból, és nem is győzheti meg, hogy változtasson bármin.


Ez az egyszerűség és a rácsodálkozás
a hétköznapok apró szépségeire
gyönyörködtetheti a nézőket,


bár eleinte talán furcsa lesz, hogy Jarmusch minden várakozással élesen szembemegy. De pont ez ad lehetőséget arra, hogy elengedjük az elvárásokat, és egyszerűen jelen legyünk a történetben és a saját bőrünkben. Még ha nem is dobjuk ki rögtön a telefonunkat és rohanunk a papírboltba, magukban megjegyezhetjük, hogy a boldogság akkor van a legközelebb, ha úgy élünk, ahogyan a legmélyebb belső meggyőződésünkből fakad, bármit is sugalljon ez.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!