Hollywoodi sztárokkal és viharos bemutatóval kezdődött múlt szerda este az amúgy is borús, esős francia Riviérán a 66. Cannes-i Filmfesztivál. Magyarországot Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje képviseli, az alkotást a Rendezők kéthete párhuzamos program keretében csütörtökön mutatják be.

 
Spielberg nagy döntésre készül, amiben Kidman is támogatja (Fotó: Anne-Christine Poujoulat, AFP)

Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan és Tobey Maguire – A nagy Gatsby című ausztrál–amerikai filmdráma szereplői – nyitották meg hivatalosan a szemlét, amelyen tizenkét napon át a világ legkiválóbbnak tartott művészfilmjei versengenek az Arany Pálmáért.

Bár a Baz Luhrmann rendezésében, F. Scott Fitzgerald klasszikusából készült szuperprodukciót versenyen kívül hívták meg, A nagy Gatsby az év egyik legjobban várt premiere volt. Az extravagáns stílusáról híres ausztrál rendező nem bánja azt sem, hogy a kritikusok vegyesen álltak a jazzkorszakot kortárs pop- és hiphopzenével ötvöző, a ’20-as évek hangulatát pedig lehengerlő 3D-ben bemutató filmjéhez. „Boldog vagyok, ha az emberek elmennek megnézni, ez a legfontosabb számomra” – mondta a sajtótájékoztatón.

Óriási ovációval és vastapssal fogadták a zsűri idei elnökét, Steven Spielberget, aki mellett Nicole Kidman, Ang Lee, a kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz, a román rendező, Christian Mungiu és a francia színész, Daniel Ateuil is helyet foglal a szakmai zsűriben. „Eddig minket bíráltak, most rajtunk a sor” – mondta a Lincoln és az E. T. rendezője, aki eddig csak versenyen kívül kapott meghívást Cannes-ba. Nem lesz könnyű dolga, mivel a szemlére meghívott húsz alkotás között van például a Coën testvérek Inside Llewlyn Davis című zenés drámája, mely a ’60-as évek New Yorkjában csetlő-botló amerikai folkzenész keserédes története, valamint Alexander Payne Nebraska című drámája. A filmben egy apa és tőle elhidegült fia nagy utat tesznek meg együtt Montanából Nebraska államba, és persze egymás felé.

A sztárszereposztás miatt is kiemelkedik Steven Soderbergh Behind the Candelabra című életrajzi filmje, melyben Michael Douglas alakítja az AIDS-ben elhunyt lengyel-amerikai zongoristát, Liberace-t, Matt Damon pedig a homoszexuális zenész jóval fiatalabb szeretőjét. Horrorrománccal érkezik a szemlére az amerikai Jim Jarmusch: Tilda Swinton és Tom Hiddleston játsszák az évszázadok óta szerelmes vámpírokat Only Lovers Left Alive című filmjében. Roman Polanski kétszereplős, Venus in Fur című drámájában pedig Emmanuelle Seigner alakítja az ifjú színésznőt, aki semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy meggyőzzön egy rendezőt (Mathieu Amalric), adjon neki szerepet.

Az erotikus felhangokat pengető filmet Leopold von Sacher-Masoch 1870-ben született, magyarul is olvasható, A bundás Vénusz című regénye alapján forgatták, és sokat sejtet témájáról, hogy a szerzőről kapta nevét a mazochizmus. A sajtó máris lázasan latolgatja, hogy Spielberg vajon olyan szívhez szóló történet mellett teszi le majd voksát, mint amilyeneket ő is szívesen készít, vagy egy meglepőbb, sokkolóbb alkotást választ, szembemenve a várakozásokkal. „Újra meg kell néznem Sidney Lumet Tizenkét dühös ember című filmjét, hogy felkészüljek a döntés napjára” – felelte kedélyesen a rendező az őt faggató újságíróknak.

Címkék: filmkritika, Cannes

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!