Romain Puértolas:
A kislány, aki lenyelt egy akkora
felhőt, mint az Eiffel-torony

 
Romain Puértolas: A kislány, aki lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel-torony - Libri, 2017.

Aki olvasta Romain Puértolas első, A fakír, aki egy IKEA szekrényben ragadt című, a szerzőt a francia bestsellerlisták élére röpítő regényét, igazán szerencsés olvasónak tarthatja magát. A szórakoztató irodalom műfajában nehéz színvonalas alkotásra bukkanni. Ám ez a kiváltság veszélyeket is rejteget.

A sziporkázó humor, a frivol irodalmi játékosság és a könnyed történetvezetés szempontjából a szerző rendkívül magasra tette a lécet, s minimum ezt az élményt vártuk második regényétől is, duplán.

A regény hősnője egy kedves és csinos postáskisasszony, akit Orly repülőterén az a kellemetlen hír fogad, hogy egy izlandi vulkán kitörése és a nyomában egész Európát ellepő hamufelhő miatt nem repülhet el Marokkóba, örökbe fogadott kislányához, Zaherához. Pedig az utazás sürgős, a gyermeket Franciaországba kell hoznia gyógykezelésre, a légzőszervét megtámadó cisztás fibrózis miatt akkora felhő növekszik a tüdejében, mint maga az Eiffel-torony. Providence a „csupa szív kézbesítők elviselhetetlen könnyedségével” úgy dönt, megtanul repülni, hogy mielőbb Marokkóba érjen, s hazahozhassa gyermekét.

A Providence-küldetés és Puértolas fricskái nem ismernek tréfát, elszánt kitartással haladunk előre az egyre fantasztikusabb cselekményben, s egyre görbébb tükörben nézhetjük esztelenül rohanó, a spiritualizmusba és a gépek hálójába egyszerre belegabalyodott életünket és nevethetjük ki saját magunk – olykor-olykor sci-fibe illő – paraboláját.

A szeretet, az akaraterő és egy tibeti kolostorba Ferrari-összeszerelő üzemet tervező néhány száműzött szerzetes által újraértelmezett meditáció azonban legyőz minden akadályt és azt a több ezer mérföldnyi, két egymásért dobogó szív közötti távolságot, amit – sok-sok fordítói bravúros poén társaságában – szentiméternek magyarított Füsi Lídia műfordító.

„Az írásban megtaláltam a saját küldetésemet is, megpróbálom az embereket mosolyra fakasztani. A mindennapi élet tele van pozitív dolgokkal és jó humorral, az írásaim is ilyenek. Beszélhetek komoly témákról, de a humort soha nem veszítem el” – nyilatkozta a szerző.

Nemcsak Providence, de Puértolas írói missziója is ismét teljesült.


(Romain Puértolas: A kislány, aki lenyelt egy akkora felhőt, mint az Eiffel-torony  - Libri, 2017, 260 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!