Nem is hinnénk, hogy száz évnél is idősebbek azok a színes fényképek, melyeket Szergej Mihajlovics Prokudin-Gorszkij készített.

  <h1>Szergej Mihajlovics Prokudin-Gorszkij</h1>-
  <h1>Dagesztáni pár - Szergej Mihajlovics Prokudin-Gorszkij felvétele</h1>-

Szergej Mihajlovics Prokudin-Gorszkij

- – Kép 1/2

A fotográfus 1905-től hat éven át volt II. Miklós cár „udvari fotósa”. A színes fotózásban úttörőnek számító fényképésznek saját sötétszobája is volt a cári különvonat egyik kocsijában.

II. Miklós megbízásából hat év alatt szinte az egész orosz birodalmat bejárta. Fotói dokumentálták a különböző népcsoportokat, a korabeli településeket és a folklórt, a tájegységeket. Színes fotóin megörökítette Türkmenisztán nomád lovasait, a kaukázusi teaültetvények szüretelő napszámosait, a rosztovi Uszpenszkij-székesegyház ikonosztázát, az Urál-hegység és az eurázsiai sztyeppék lakóit, a Volga partján arató parasztokat, és a szibériai Kasli fémmunkásait is. Expedíciójának célja az volt, hogy képei által a cár alattvalói – elsősorban az iskolás gyerekek – megismerhessék a birodalom távoli részeit, és kialakulhasson bennük egy egységes nemzeti identitástudat.

Szergej Mihajlovics Prokudin-Gorszkij az 1917-es októberi forradalom után külföldre menekült, 1944-ben hunyt el, Párizsban.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár négy évvel később megvette negatívjait, ezeket a közelmúltban digitalizálták. Három színes (kék, zöld és piros) filterrel, üveglapokra készített negatívjait nagy felbontásban beszkennelték, és megdöbbentően jó minőségű képsorozatot kaptak, mintha csak mai technikával készültek volna. A képekből válogatott albumot a berlini Gestalten kiadó jelentette meg Nosztalgia címmel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!