Julianne Moore nem rajong a Twilight-sorozatért, mégis beült egy délutáni matinéra. Egyetlen mentsége, hogy nem vett jegyet, sőt, fizetést kapott érte és nem is keveset.

 
Julianne Moore

Ugyanis az Őrült, dilis szerelem című film ezen jelenetében Julianne karaktere egy adag csöpögős tiniromantikával vigasztalódik kihűlt házassága miatt. Moore-ral (aki mellesleg A-kategóriás színésznő, mégis kísértetiesen elkerüli az Oscar) a film premierjének délutánján beszélgettünk a New York-i Ritz Carlton Hotelben.

– Mennyire tudott azonosulni ezzel a robbanékony figurával?

– Amennyire a helyzet megkívánta. A filmben nem véletlenül, csak váratlanul csúszik ki a számon, hogy válni akarok, mert elegem van abból, hogy néma csönd lett a házasságomból.

– Otthon is ilyen impulzív?

– 15 év együttélés és 7 év házasság után nincs rá szükségem. Duplán túl vagyunk a kritikus 7 éven.

– Megosztaná a jó házasság titkát azokkal, akiknek esetleg használ?

– Senkinek se könnyű. Lakás, munka, gyerekek. Csöpög a csap, hívd ki a szerelőt! Beteg a kutya, ki viszi le a dokihoz? Te fáradt vagy, én álmos, az élet csip-csup dolgai gyorsan kimerítik a romantikus tartalékokat, főleg ha elfelejted, hogy azért lett családod, mert te meg az a másik valamikor halálosan belegabalyodtatok egymásba. Ha ebből már egy szikra se maradt, akkor vége.

– De hogy lesz a szikrából láng?

– Korántsem vagyunk ilyen következetesek a férjemmel, de legalább próbálunk időt szakítani egymásra. Állandó téma, hogy el kéne utazni, le kellene menni kettesben vacsorázni, aztán legtöbbször annyiban marad. Viszont most, hogy a srácok már egy kicsit nagyobbak, az egyik 9, a másik 13, ülnek hátul a kocsiban, fejükön a fülhallgató, és gyakorlatilag kettesben ülünk elöl a férjemmel. Ilyenkor szoktunk beszélgetni úton a nyaralóba.

– Ötven körül a legtöbb férj megbolondul és a legtöbb feleség megrémül. Ez ellen mi az orvosság?

– Csak a magamét tudom ajánlani. Hogy legalább a diagnózisig juss el. Ne veszítsd el a fejedet, hanem gondold végig, mennyi van még hátra és mi van mögötted. Aztán őszintén valld be magadnak, hogy azt a hátra lévő pár évtizedet hogyan akarod leélni. Tényleg szereted a munkádat? Mennyi örömöt ad a kapcsolat, amiben élsz? Már az is elég új keletű dolog, hogy egy nő egyáltalán felteheti magának a kérdést, hogy család, karrier, munka. És… szerelem.

– Na és az orvosság?

– Az, hogy lehetőleg ne húzd sokáig, ha valami nem tetszik, mert csak nagyobb baj lesz belőle, főleg, ha képtelen vagy beszélgetni a pároddal. Mikor a filmbeli énem azt kérdezi, hogy „te érted, hogy mi történt velünk?”, tulajdonképpen azt firtatja, hogy hova tűnt az a sok közös dolog, amiért egymásba szerettünk és összeházasodtunk. És hadd korrigáljam, amit az előbb mondtam: nem kell kivárni, míg ötven leszel. Minél előbb felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, annál hamarabb kapod meg a jó választ.

– A film címe Őrült, dilis szerelem. Hisz benne?

– Mikor eldurran valamiért a fejem, mindig a biológusokkal és a kutatóorvosokkal szoktam takarózni, hogy már ők is megmondták, a szerelem tulajdonképpen kémia. És ha nagyon begurulok a férjemre, azzal nyugtatom magam, hogy csak azért tud így kiborítani, mert annyira imádom.

– Most fejezte be a Játékcsere (Game Change) című tévédrámát a 2008-as amerikai elnökvá­lasztásról, melyben Sa­rah Palint játssza. A felkészülés során nyilván kellően kiismerte őt.

– Aki ismeri a politikai nézeteimet, tudja, hogy milyen messze áll tőlem Sarah Palin populizmusa. Hatalmas munka volt, hogy kritika nélkül azonosulni tudjak a szereppel, hiszen őt kellett eljátszanom, nem azt, amit gondolok róla. Elolvastam a könyvét, az asszisztense könyvét, megnéztem a híradóanyagokat, tanulmányoztam a hanghordozását és mindent levadásztam róla az internetről. Arra kerestem választ, mi az, amivel ennyire megfogja az embereket. És rájöttem. Sarah Palin szívből, őszintén… riasztóan és a végletekig populista. Ritka az ilyen a politikai palettán.

– És egy populista politikus ennyire kell Amerikának?

– Sarah Palin pont akkor érkezett, amikor az amerikai társadalom kiábrándult az ismert politikusokból, mert légüres térben lebegnek. Más környezetből jöttek, másfajta iskolába jártak, más anyagi körülmények között élnek, mint a mai átlag­amerikaiak milliói. Hozzájárul persze a gazdasági válság, ami elmélyíti ezt a vélt vagy valós szakadékot az átlagamerikaiak és a politika között. Ebbe az űrbe toppant be az alaszkai kormányzó a férjével, aki kétkezi melós, alaszkai halász. Meg öt gyerekkel, akiket nem a nagymama meg a bébiszitter nevel. Az embereknek önkéntelenül az ugrott be, hogy ez a nő pont olyan átlagos, mint te vagy én, csak éppen van benne valami forradalmi. Úgy érzik, Palin a mi kutyánk kölyke, amit még meg is tolt egy lapáttal: a fogyatékosok támogatásának hiányával. Ráadásul hitelesen, mert az egyik gyereke Down-kóros. Csak ezzel tudom magyarázni, hogy Sarah Palin demagógiája ilyen széles körben szimpatikussá vált.

New York, 2011. szeptember

 

Julianne Moore (szül.: Julie Anne Smith) amerikai színésznő, 1960-ban született Fayetteville-ben. Ismertebb filmjei: A kéz, amely a bölcsőt ringatja, A szökevény, A nagy Lebowski, Egy kapcsolat vége, Az eszményi férj, Jurassic Park, Hannibal, Az órák, Válótársak. Édesapja Németországban állomásozott, Julie ezért Frankfurtban érettségizett, majd a bostoni egyetem színjátszás szakára járt. Utána New Yorkba költözött, s mivel neve igen gyakori volt, két utónevét összevonta, és felvette apja második nevét, így lett belőle Julianne Moore. Többszörös Golden Globe- és Oscar-díj jelöléssel büszkélkedhet.

 

Nyerhet-e Palin?

Még ha jelöltetné magát, Sarah Palinnek akkor sem lenne sok esélye, hogy nyerjen az elnökválasztáson. A Republikánus Párton belüli ultrakonzervatív Tea Party mozgalom nagyasszonya azonban eddig még nem nyilatkozott szándékairól. A külpolitikában különösen tájékozatlan Palin a pártja szavazói között sem igazán népszerű. A legfrissebb felmérések szerint a teljes amerikai népesség körében Barack Obama elnök legalább 15 százalékponttal vezet a szemüvegével divatot teremtő egykori szépségkirálynő előtt. 

(Sz. Á.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!