Lássuk be: egy ötórás Wagner-opera a magas ingerküszöbű, ám annál alacsonyabb koncentrációs képességű Facebook-generációnak épp annyira emészthető, mint tizenkét pár bajor virsli gőzgombóccal.

 
A walkür - Magyar Állami Operaház - Fotó: Pályi Zsófia

Az ógermán istenek és emberek mitikus összecsapásairól regélő Walkür a Ring-ciklus (avagy Nibelungtetralógia) második darabja; haragvó istenek, atyai kiátkozás és vérfertőző emberszerelem zajlik a színpadon, így hát meglehetősen nehéz délután elébe nézünk. Az opera ráadásul német nyelvű, ezért feliratozott.

Amiatt azonban kár aggodalmaskodni, hogy egy-egy fontos gondolatról lemaradnánk, azokat ugyanis a legenyhébben szólva is alaposan kifejti, ami a második felvonás közepe táján már némi mocorgásra adhat okot a páholyokban.

Hogy mindez a nehéz alapanyag ellenére is fogyasztható, abban döntő szerepe van a megfelelő csomagolásnak: M. Tóth Géza rendező, Zöldy Z Gergely díszlet- és Bárdos Ibolya jelmeztervező ugyanis olyan vizuális orgiában részesíti a nézőt, hogy az Operaház helyett gyakran a 3D-s moziban érezhetjük magunkat a több rétegben, egymás alá-fölé vetítve keringő csillagrendszerek, mértani alakzatok, absztrakt festményeket idéző színek és formák kavalkádjában.

Sokszor azt sem tudni, a háttérben megjelenő táncosokat épp vetítik vagy tényleg jelen vannak? A szereplőket mintha Stanley Kubrick Mechanikus narancsából importálták volna, annyi a parókával súlyosbított neonszín PVC-ruha-összeállítás.

Az egymásra lelt és szeretőkké lett testvérpár, Siegmund (Kovácsházi István) és Sieglinde (Sümegi Eszter) például hasonló fehér műraszta copfokkal ékeskedik, az apja parancsának ellenszegülve Siegmund életét védelmező Brünnhilde istennő pedig szintén fehér parókájával, futurisztikus lila kosztümjével és csizmájával úgy fest, mint egy kisnyugdíjas egy Star Trek-rajongó találkozón. Érezhető az az igyekezet is, hogy a történetet közelebb hozzák a néző világához; ám az asztal mellett öltönyben Fantát kortyolgató szereplők is álruhás hősök és istenek, és az előadás olyan, mint egy nehéz ebéd utáni színpompás álom.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!