Képzőművész fogott össze irodalmárral, szobrász a költővel, hogy új intellektuális és esztétikai izgalmakat hozzanak mindennapi életünkbe. Kilépnek a múzeumok, galériák elefántcsonttoronyszerűnek hitt termeiből, hogy az emberek jártukban-keltükben botolhassanak bele elgondolkodtató, vagy éppen érzéki élményt nyújtó közös alkotásaikba.

 
Németh András Péter felvétele

A Litos névre hallgató társulás egyik tagja, Magolcsay Nagy Gábor Kassák avantgardizmusától, Hamvas orientalizmusától, Papp Tibor vizuális költészetétől hajtva, többek közt a logomandalák világába szeretné elkalauzolni a nézelődőt. A szerzőpáros elsősorban buszmegállók poszterfelületein helyezné el a megállónevek inspirálta, képzőművészeti megoldásokkal tarkított alkotásait, amelyek nemcsak a várakozási időt rövidítik le, hanem esztétikai élménnyel is bírnak. Ugyanakkor Magolcsay arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek az utcára vitt szóalkotások korántsem hasonlatosak a politikaiként is értett társadalomkritikus megfogalmazásokkal, épp ezek ellenében, ezek helyett szeretnének valami mást adni.

De szembeszökő líraiság köszönhet ránk, ha megvalósul a Budai Váralagút-projektjük, melynek keretében az alagút falára feltapadt szennyeződések törlésével alakítanák ki „üzenetüket”. Ezek a köztéri kincsek, amelyek megjelenési helyükre is reflektálnak, persze, nem előzmények nélkül valók, még ha a Litos alkotóira nem is hatottak közvetlenül. Mi azért emlékezhetünk a 2004-es Versmetróra, a 2007-es Határtalanul című pécsi akcióra (itt is versek és fotók kaptak szerepet a buszmegállókban), vagy a Színes Város köztérszínesítéseire (Erzsébet tér, Városháza tér, Moszkva tér stb.) és az 1000% csoport személyes névmásaira (Nyugati téri felüljáró). Hajas Katinka Finta-díjas szobrászművész hangsúlyozza: nem elégedetlenség szülte kettősük alkalmazott művészeti vállalkozását, hanem izgalmassá tett környezetben, szélesebb közönség előtt szeretnének megmutatkozni a saját alkotásaikkal. S ez nem csak a köztereket jelenti, hiszen az origami mesekönyv, a kimaszkolt alma, mely érése, kipirulása után lesz olvashatóvá, vagy a cipő talpára installált szöveg, mellyel aztán a homokba írhatunk sorokat, mind nagyon különleges, játékos ötlet.

(A Litos munkáit legközelebb egy észt–magyar nemzetközi rendezvényen lehet megtekinteni a budapesti RoHam bárban december 7-én.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!