Babilon Berlin, HBO - Bálint Orsolya jegyzete Távkapcsoló rovatában.

 
Babilon Berlin, HBONémi bábeli zűrzavarral indul, de a német precizitás – és a három kiváló író-rendező – hamar rendbe szedi a szériát, ami a jelenlegi legdrágább nemamerikai sorozat címmel is dicsekszik. Üdítően más kottából játszik, mint a tengerentúli versenytársak, és bár eleinte picit zsúfolt, 2-3 rész után kialakul a nézőben a bizalom és a kíváncsiság, hogy bátran besétáljon a ’20-as évek berlini alvilágába.

Az alapjául szolgáló Volker Kutscher-bestsellerek pompásan vegyítik a történelmet a fikcióval, lenyűgöző korrajzot festve a Weimari Köztársaságról és a vesztes háború dacára Európa legvirágzóbb fővárosának számító Berlinről. Mindezt széles társadalmi keresztmetszeten át, a periférián élőktől a nem kevésbé dekadens elitig. Az időutazással csak még élvezetesebb a klasszikus bűnügyi nyomozás, amit Tom Tykwer és rendezőtársai film noiros titokzatossággal és sármmal, mai csúcsminőségben filmesítettek meg, eredeti varázsában megmutatva a híres Alexanderplatzot is.

Szex, politika, perverzió, összeesküvés, árulás, dráma és akció – minden percében ott a nyüzsgő nagyvárosi élet, csak a zenés jelenetek furák kissé a musicales össztáncokkal.

A szereplők azonban nem közhelyesek, nem is egyszerűen a jövő nácijai. Erkölcsrendészeti nyomozónk, Gereon Rath (Volker Bruch) egyszerre könyörtelen és lojális, elhivatott zsaru. Gyönge pontja a háború utáni poszttraumás stressz, amire titokban morfiumot szed, de a tűzről pattant és álmodozó gépírónő Charlotténak (Liv Lisa Fries) is van sötét oldala: dominaként dolgozik a berlini éjszakában.

Miközben Rath egy bizonyos Adenauer urat kínosan érintő zsarolási ügyben nyomoz, mozgolódnak a Berlinben megbújó trockisták, érkezik egy aranyvonat, akcióba lép a szovjet titkosszolgálat és az örmény maffia is. A hithű baloldali fővárosban még nyoma sincs náciknak, de már fújnak azok a baljósan destruktív, populista szelek, amelyek később Hitlert is hatalomra emelik. A könyvek elérnek egészen a Kristályéjszakáig, így legalább 7-8 évad kijöhet még a máris 60 országba eladott, páratlanul élvezetes és ígéretes sorozatból.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!