Most már biztos, hogy az RTL Klub ötletfiókjában több tucat hülye nevű műsort őrizgetnek Sebestyén Balázs számára.

 
4e4 ellen - az RTL Klub műsorát értékltük távkapcsoló rovatunkban - fotó: RTL Klub, Bársony Bence

De okultak a Vundersőn és Zuperszexi nézőirtó káoszából, és ezúttal rövid pórázra tették a műsorvezetőt: más dolga sincs, mint feltenni a kérdéseket (darabját nyolc-kilencszer papagájként elismételve), majd leellenőrizni a válaszokat. Ettől még persze megtalálja a módját, hogy bevigyen pár mérgezett nyilat a játékosoknak.

Nem készült még szellemileg igénytelenebb vetélkedő, melyet egy átlag magyar celeb agysejtállományához igazítottak volna. Nem is egyedül kell megküzdeniük a feladattal, vihetik három családtagjukat, vagy ha nem akad vállalható rokon, jöhetnek barátok is. Tárgyi tudásra semmi szükség, még az érettségivel sem rendelkező Tóth Gabi és famíliája is megnyerhette egyszer a fődíjat. Csak azt kell kitalálni, száz ember hogyan válaszolt egy hétköznapi kérdésre, és a csapatok minden körben annyi pontot gyűjthetnek, ahányan hozzájuk hasonlóan feleltek.

A műsor eredetije angolul Family Feud, németül Familienduell néven futott, és lelkes civilek versenyeztek benne a kora délutáni szieszta alatt. Nálunk főműsoridőben adható, csak össze kellett kukázni hozzá pár médiaipari segédmunkást.

A kérdésre, hogy „miről beszélgetnek a nők, amit nem szívesen hallgatnak a férfiak?”, Tóth Gabi elsőre azt felelte, „tampon és társai”. Ám a válasz nyilvánvaló abszurditása ellenére sem lehetett hibás: bepasszírozták a „nőgyógyászati gondok”(?!) címszó alá és elfogadták.

Mivel a döntő játékban csupán két perc van öt kérdésre, nem vehetjük zokon tőle, hogy a „melyik állat alszik téli álmot a medvén kívül?” kérdésre rávágta: a vakond. Itt még ő is érezte, hogy mellément, a láthatatlan szerkesztők pedig biztos megkönnyezték, hogy ezúttal nem adhattak neki pontot. Tóthéknak mázlija volt az ellenfél Puskásékkal is, akik – bár Balázs megelőlegezte, hogy „vért ittak” – még náluk is bénábbak voltak.

Az átlagember talán szégyenkezne a kérdések vagy az időnként kamuszagú válaszok miatt – milyen beteg a világ, ha 100 emberből a legtöbben, 30-an mondják, hogy „bökdösnék és rugdosnák” horkoló hálótársukat? A celebek és csatolt részeik azonban hiperaktívan ugrándoznak, egymás feje fölött átnyúlva lepacsiznak és a fizetett statisztákkal együtt megtapsolják magukat, valahányszor Balázs leviszi a hangsúlyt.

Folyamatos a tapsvihar, a füttyögés és a huhogás, mintha valóban szórakoztató tevékenységben vennének részt. Ha ilyen ütemben halad a vetélkedők elbutulása, legközelebb talán virslievő versennyel vagy kő-papír-ollóval döntik el az adásonként 2,5 milliós fődíj sorsát?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!