A középkori embereknek meglepően sok a foguk, ügyesen szőrtelenítenek és oxfordi angolt beszélnek a History Channel új történelmi sorozatában, ami a Vikingek (és a Trónok harca) világsikerét próbálná követni, ám ezek árnyékszékéig sem jut. Pedig a történelem egy másik, hasonlóan izgalmas és véres korszakát lőtték be, amiben szintén dús szakállú férfiak gyakják egymást karddal, lóháton, az istenük és/vagy királyuk nevében, meg olykor némi anyagi előnyért.

 
Templomosok - Forrás: HBO


A templomos lovagok nem csak állítólagos hősiességük és feddhetetlenségük, de a köréjük felépített összeesküvés-elméletek miatt is bestsellerregények és filmek közkedvelt témái. Sokan péntek 13. balszerencséjét is a titokzatos lovagrend feloszlatásához kötik, noha az az utolsó vacsorától ered, ahonnan a Szent Grál-legenda is, ami a pápaság és a katolikus egyház hatalmának máig legfontosabb láthatatlan pillére, ezért is szeretnék sokan a kezükbe kaparintani, hogy valódiságát igazolják, avagy megcáfolják. Míg a sorozat készítői szexben és erőszakban igyekeztek korhűek maradni – dinnyeként gurulnak a levágott fejek, koponyákat zúznak be fakeresztekkel, és a lovagok vártornyokba másznak fel, hogy vadul üzekedjenek úrnőjükkel –, a forgatókönyv olyan, akár a tömbmárvány, amiből a párbeszédeket baltával csapkodták ki. Különösen a politikai szálak vérszegények, a lovagok úgy sóhajtoznak a Szentföld visszafoglalása után, mint Csehov nővérei, és kínosan lebutítva mutatják be az európai antiszemitizmus ekkor már sarjadzó hajtásait is.

A fiatalon a rend mesterévé választott Landry lovagot játszó Tom Cullen és az intrikus Bonifác pápát alakító Jim Carter legalább mentik a sorozat becsületét – mindketten régi Downton Abbey-motorosok, de fogpiszkálóból még ők sem tudnak várat építeni.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!