Termékenység a szerelem szigetén. - Az óvszereket nagyüzemben lyukasztó katolikus pap története az év balkáni vígjátéka: szarkasztikus, szókimondó humorral mesél arról, hogyan igyekszik az apró horvát sziget papja a rohamosan csökkenő hívőszámot radikális módszerrel növelni, a cél szentesíti az eszközt alapon.

 
Jelenet A pap gyermekei című filmből - a pap és a trafikos

Fabijan atyának csak két gondja van az életben: folyamatosan temetéseken kell prédikálnia, és addig nem veheti át a parókiát, míg az idősebb plébános életben van. Csakhogy az ambiciózus fiatal egyházfi nem éri be a másodhegedűs szereppel, és azt sem nézheti tétlenül, hogy hosszú évek óta nem születik a szigeten egyetlen gyerek sem. Szövetkezik a helyi trafikossal, majd a patikussal is, és egyesült erővel „sújtanak le” a lakosságra, a férfiaknak lyukas óvszert, a nőknek antibébi tabletta helyett vitamint eladva.

Az atya eközben áttanulmányozza a falucska teljes nemi életét, párokat hoz össze és házasságokat egyenget el, olyan komolysággal, mintha ez is istenadta küldetése lenne.

A csodálatos módon termékennyé vált dalmát szigetnek pedig híre megy, és sorra érkeznek a „Szerelem-sziget”-re a tévéstábok és a gyermekre vágyó turisták. No, de nem lenne remek a vígjáték, ha nem kuszálódnának össze a szálak: egyre több bonyodalom adódik a nem tervezett gyerekekből, és az atya is kételkedni kezd abban, hogy helyesen cselekszik-e.

Noha szinte minden percben nevetni kell, mert még a blaszfémia is ártatlan és szórakoztató, a katolikus egyházon és a papságon csattanó vicceknek van némi (számukra) kellemetlen igazságtartalma.

A valóban tragikus dolgokat – mint az álszent képmutatás, a gátlástalan harácsolás, vagy a papi pedofília –, már komolysággal kezeli a film, mégsem nehezül el ettől.

A számos nemzetközi díjjal kitüntetett író-rendező, Vinko Brešan az egyik legnépszerűbb mai horvát filmes, de még hazájában is sokaknál kiveri a biztosítékot, ahogy filmjeiben humorral és bő iróniával mutatja be az „ősidők óta” fennálló balkáni etnikai ellentéteket. Még ha mi nem is értjük pontosan, hogy épp ki utál kit, és miért (talán már ők maguk se tudják), a poénok átjönnek, és hitelesnek tűnő képet kapunk a helyi „néplélekről”. Pompás a színészi játék is, Krešimir Mikić fergeteges a reverendába bújt őrült zseni Fabijan atya szerepében. Nem csoda, hogy a bíboros „állami szinten” szeretné bevezetni a gumikiszúrós ötletét, még ha ez másokkal orbitális kiszúrás is.

(A pap gyermekei)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!