Alig lehetett józanul látni, az a fajta ember volt, aki már egy deci bortól is be tudott rúgni. Amadeo Modigliani lehet, hogy részeges volt (és a kábítószert sem vetette meg), ám festményei különös józanságot mutatnak. A Magyar Nemzeti Galériában most majdnem az egész életművet átfogó kiállításon ismerhetjük meg az olasz festő munkásságát.

 
Modigliani: Ülő akt inggel 1917 - Forrás: mng.hu

Két végén égette a gyertyát, talán azért, mert tudta, nem fog sokáig élni. Amadeo Modigliani 36 évesen halt meg, 16 évesen tüdőbajt diagnosztizáltak nála, ő pedig nem késlekedett beteljesíteni sorsát. Rövid életébe a lehető legtöbb élményt szerette volna bezsúfolni – értendő ez az alkotásaira is: páratlanul gazdag életművet hagyott ránk. Életét legendák sora – olykor egymásnak igencsak ellentmondó „tények” övezi. Hozzájárulhat ehhez az is, hogy állandóan viccelődött, még a legnagyobb nyomorban is állította, gazdag bankárok leszármazottja. Imádta a nőket, és a nők is imádták őt: szép, jellegzetes olasz arcát, humorát, és azt, hogy megfestette őket. Kapcsolatai viharosak voltak, utolsó nagy szerelme, a francia festő, Jeanna Hébuterne – akitől lánya is született – a halála után öngyilkos lett: második gyermekükkel várandósan kiugrott szülei ötödik emeleti lakásából.

A rengeteg legenda, botrány lehet talán oka annak, hogy a művész viharos élete sokszor háttérbe szorítja magát a műveket.

A Nemzeti Galéria kiállítása ezt a csorbát igyekszik kiküszöbölni. A tárlat – amely viszonylag kicsi helyre zsúfolja be az életmű legfontosabb alkotásait – öt szekcióra tagozódik. Kezdve a korai évekkel, a végül a festészet mellett döntő Modigliani szobrászattal töltött időszakával, a kubistákkal való barátságán keresztül, az aktképek során át ismerhetjük meg a festő igazi arcát. Mély hatással voltak rá nem csak pályatársai, de az ókori művészet is: rajongott az egyiptomi kultúráért, annak emberalak- ábrázolásáért, kortársaihoz hasonlóan őt is érdekelték az afrikai törzsi maszkok.

Az európai modernizmus egyik legnagyobb mesterének műveit – köztük sok olyat, amelyet itthoni kiállításon még nem láthattunk – október 2-ig tekinthetjük meg.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!