Manapság már szinte senki nem ismeri az etikett legalapvetőbb szabályait sem – vélik sokan. Azt is szokás gondolni, hogy a fiatalok egyre modortalanabbak, persze, hiszen régen minden sokkal jobb volt. Az elmúlt fél évben a főváros II. kerületében mégis etikettvetélkedő folyt a gimnazisták körében, méghozzá már második alkalommal. Az első olyan népszerű volt, hogy addig rágták a szervezők fülét, amíg nem rendeztek egy újat.

 
Egy kiállított pályamű (Kállai Márton felvétele)

Az etikett vetélkedőn a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy egy diák szerint milyen társadalmi elvárásoknak és normáknak kell napjainkban megfelelni. Az összesen négyfordulós megmérettetésen a csapatoknak olyan feladatokkal kellett megbirkózniuk, mint például a terítés, vagy egy hivatalos levél megfogalmazása (lássuk be, ez néha még a felnőtteknek is komoly problémát okoz…). Az utolsó kör tematikája pedig egy kifejezetten aktuális, és fontos témára hívta fel a figyelmet: 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, a fiataloknak pedig olyan plakátokat kellett készíteniük, amelyen erre az eseményre hívták fel a figyelmet.

A feladatok mellett a gyerekeknek minden fordulóban ki kellett tölteniük egy tesztet is. A szervezők Ottlik Károly Protokoll című könyvéből szemezgettek, de szerencsére a fiataloknak sem kellett sötétben tapogatózniuk, hiszen ők is megkapták az elolvasandó részek listáját, hogy fel tudjanak készülni az egyes témákból. Siegl Csilla pedagógus, a Két-Kedök Egyesület elnöke és a verseny szervezője a pénteki díjátadó ünnepségen elmesélte: időnként még őket is meglepte az, hogy mi okozhat problémát a fiataloknak. Azt például nem is gondolták volna, hogy manapság egy boríték megcímzése kihívásnak számít, márpedig ezt a feladatot mindössze két csapatnak sikerült jól megoldania. Viszont rengeteg kreativitással és hatalmas lelkesedéssel találkoztak. „Az egyik legnépszerűbb versenyszám az asztalok megterítése volt. Pedig ezt eredetileg nem is akartuk bevenni a játékba, de végül nagyon jól sikerült. A feladat az volt, hogy két személyre kellett megteríteni egy asztalt úgy, hogy az összes rendelkezésre álló eszköz felkerüljön a terítékre. Nagyon szép és ügyes megoldásokkal találkoztunk, bár időnként kiderült, nem mindenki tudja biztosan, melyik oldalon kell lennie a szalvétának…” – mesélte a pedagógus.

Úgy tűnik tehát, hogy a fiatalok közt is sokan vannak, akik igyekeznek megfelelni az illemszabályoknak, vagy legalábbis törekszenek arra, hogy megismerjék őket. Összesen 19 csapat kezdte el, és végül 15 fejezte be a játékot, amelyet a II. kerületi Közoktatási, Közművelődési, Sport és Informatikai Bizottság támogatott. A Marczibányi Téri Művelődési Központban pedig január 14-ig megtekinthetőek a vetélkedő során készült alkotások is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!