Naponta tizenhatszor látja lemenni a holdat és felkelni a napot Chris Hadfield űrhajós, aki december óta dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson, mely 92 percenként kerüli meg a Földet.

 

Az 53 éves kanadai asztronauta néhány hét alatt internetszenzáció lett: a Twitteren és a Facebookon valós időben osztja meg fotóit az Atlanti-óceánban úszó jéghegyről (épp ilyen süllyesztette el a Titanicot), a Jóreménység-fok sárkánypikkelyre emlékeztető szikláiról, és az éjjeli kivilágításban ékszerként ragyogó világvárosokról. Nemcsak az alacsony Föld-körüli pályán keringő űrállomáson készült képei érdekesek, hanem a hozzájuk fűzött szellemes, olykor filozofikus megjegyzései is. Például hogy „még az űrben is vannak olyan reggelek, amikor elkél a második kávé”. Vagy a súlytalanságban lebegő almájáról: „Vajon kik és hol szedhették? És mit szólnának, ha ezt tudnák?”

Rajongóit azzal is lenyűgözi, hogy megmutatja speciális szerszámait, melyekkel javításokat végez az űrállomáson, valamint a különféle kísérleteket végző műszereket is. Rendszeresen tart bemutatóórát iskolásoknak is, múlt héten pedig élő kapcsolásban adott koncertet (ő gitározott) a Barenaked Ladies kanadai rockegyüttessel és egy gyermekkórussal. Saját főzőműsort is készít az űrben, például arról, hogyan készítsünk szendvicset a súlytalanság állapotában: a kenyér ehhez nem alkalmas, mivel a morzsák nem esnek le a földre, hanem kellemetlenül összevissza lebegnek, és nehéz begyűjteni őket. Ezért tortillát (kukoricalepényt) ken meg a tubusból adagolt mézzel és földimogyoróvajjal. Mivel folyóvíz nincs az űrállomáson, edényeket sem használ, így legalább nem kell mosogatnia se, csak egy nedves törlőkendővel kezet mosni.

Hadfieldnek a Twitteren már 454 ezer követője van – 22 ezer volt, mikor karácsony előtt elindult űrutazására. A múlt héten közzé tett egy lenyűgöző űrfotót Budapestről is, és üdvözletét küldte menye rokonainak, a Török családnak. Nem csak Törökék örültek ennek, hirtelen megugrott lelkes magyar követőinek száma is. Sokaknak tetszett az is, mikor magáról osztott meg képet űrpizsamájában (orosz termék, kényelmes és meleg, a dizájn viszont a ’80-as éveket idézi, talán még Farkas Bertalan is ilyet viselt a Szojuz- 36-on). Máskor arról folyik az eszmecsere Facebook-oldalán, hogy ki milyen alakot lát a Szahara fölött megörökített, különös formájú felhőben – ő például egy delfint és Alfred Hitchcockot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!