A legjobb külföldi alkotásért versengő öt alkotás közé választották Nemes Jeles László Saul fia című filmjét – az amerikai Golden Globe-díj jelöltmezőnyében 27 éve nem szerepelt magyar film. Az elismerést az Oscar-díj előszobájaként tartják számon.

 
Saul fia - werkfotó: Hermann Ildikó, Mozinet

Hetvenkét filmből ötöt (belga, chilei, észt, francia és magyar) választott ki idén a Golden Globe-bizottság, amelyből egy lesz majd a legjobb idegen nyelvű kategória győztese. A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók által odaítélt díjat 2016. január 10-én adják át tévés és filmes kategóriákban.

A Saul fia egyik producere, Sipos Gábor lapunknak azt mondta, hogy rögös az út, amíg egy film eljut egy ilyen neves díj jelöléséig. Úgy véli, szorgalom, munka, kapcsolatok kellenek hozzá – és persze jó film: „Már maga a jelölés is óriási dolog, nagyon meg vagyunk hatva. Az amerikai partner óriási kampányt folytat a tenger túloldalán, hiszen rengeteget számít a megfelelő hírverés. Jó tendenciát fut a Saul, és úgy érzem, az Oscaron is benne leszünk a legjobb ötben.” Sipos Gábor ugyanakkor fontosnak tartja elmondani azt is, hogy nem vezet egyenes út a Golden Globe-tól az Oscarig. A világforgalmazási jogokat ugyanakkor az egyik legnevesebb cég, a Sony Pictures Classics vette meg.

A Golden Globe-gálán 1948 óta osztják ki a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat, és eddig két Szabó István-film jutott el a jelölésig: a Redl ezredes és a Hanussen. Az Oscar-díj-remények szempontjából idén is fontos lehet a Golden Globe, a Filmakadémia ugyanis négy nappal a gála után teszi közzé Oscar-jelöltjeinek névsorát.

A Saul fia a májusi Cannes-i Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a zsűri nagydíját is. Az európai fesztiválok után több amerikai szakíró és szervezet is az év legjobb filmjének választotta.

A mozik egész Európában telt házakkal vetítik, Franciaországban több mint 157 ezren látták három hét alatt, Amerikában pedig januártól vetítik minden államban. Itthon 95 ezren látták idáig, és Magyarország a Saul fiát nevezte az Oscarra, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A Golden Globe-díjakról a Hollywood Foreign Press Association (HFPA – Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége) tagjai döntenek, amelynek egyetlen magyar tagja Návai Anikó. A szövetségben 55 különböző ország csaknem 90 újságírója szavaz. A jelölők többsége nyugdíjas, a HFPA-tagság azonban egy életre szól, évente csak néhány új tagot lehet felvenni.

 

A legtöbb, hat Golden Globe-díjat nyert film a Száll a kakukk fészkére; ötöt kapott a Doktor Zsivágó. A színészek közül Meryl Streep a legeredményesebb, eddig nyolc díjat nyert, őt követi Jack Nicholson héttel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!