Az isteni színésznő amint éppen kölcsönad a hétköznapokkal küzdő kollégáinak. Vári Éva szerepe mindkettő: az egyik Sarah Bernhardt bőrébe bújva a Belvárosi Színházban, a másik a sajátja. És még sok pályatársáé.

 
Kéz a zsebben A Budapesti Kamaraszínház ellen végelszámolás indult. Rendkívüli társulati ülésen, pénteken adott volna tájékoztatást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyik vezetője, Nagy Attila. Közölte, hogy hang- és képrögzítés nem lehetséges, miután ennek okát többen firtatták, és rászóltak, hogy vegye ki a kezét a zsebéből, sértetten távozott. A végelszámolással megbízott cég képviselője, viszont nem tudott arra választ adni, hogy a teátrum mikor jut hozzá az évad befejezéséhez szükséges 147 millió forinthoz. Így még mindig nem tudható, hogy több mint három hónap után mikor kapnak végre fizetést a színház dolgozói.

– Megérkezett már a támogatás a Budapesti Kamaraszínházhoz?

– Nem és nem. Csináljuk az előadásokat, közben vannak, akiknek felmondják az albérletét, másokat az adóhivatal büntet, mert nem tudnak fizetni. Ígéret van, pénz nincs.

– A decemberi sajtótájékoztatón megkérdezte, jogállam-e az, amelyik évad közben kijelenti, hogy nincs támogatás, tudakolta, ilyen körülmények között játszanak-e egyáltalán januárban? Képes lett volna megválni szerepeitől?

– Igen, mert megalázó ez az egész: egyszerre csak év közben azt mondják, arra a színházra, amiben vagyok, nincs szükség. Én dolgozom, nekem ezt fizessék is ki!

– És a szerepei sem kárpótolják? Hányadik éve is bújik Édith Piaf bőrébe?

– Ne is kérdezze… 1995-ben volt a bemutató. Teljesen hozzám nőttek a szerepeim, igaz, de nekem is vannak számláim..

– Összetart a társulat?

– Sokaknak adtam kölcsön, úgy, hogy elmondták, nem tudják, mikor adhatják vissza. Szerencsére még én adhatok, és nem nekem kell kérni. De a végletekig ez sem megy. Morálisan nem hullott szét a társulat. Nem estek szét az előadások sem. Csak kevesebb a lelkierő.

– Új szerephez pedig nem árt a lelkierő…

– Orlai Tibor producer most fantasztikus szereppel ajándékozott meg a Belvárosi Színházban. Ha Sarah Bernhardt lesz életem utolsó szerepe, akkor egy korona a pályámon.

– Miért lenne ez az utolsó szerepe?

– Mert már nem vagyok olyan fiatal, és olyan egészséges sem, mint gondolom. A szervezetem időnként benyújtja a számlát.

– Márciusban huszonkétszer lép színpadra.

– A négy fal között én pontosan tudom, hogy ez miben van nekem. A lendület visz előre, meg az, hogy szeretem a szerepeimet, és időnként még sikerem is van. Ez az, ami összetart. Sarah Bernhardt is feláldozta az egészségét, mindenét a pályáért. Neki is örökös kétségei voltak, hogy elfogadják-e, jó-e, amit csinál. Pedig egészen más volt, mint én, egy nagyvonalú nő, a korának celebje. Extravagáns volt, koporsóban aludt, állatkertet tartott, csinálta maga körül a hírverést. Fantasztikus színésznő, igazgató volt, aki számtalanszor tönkrement, és lábra állt. Tudta, hogy az egyik lábát levágták, és műlábbal is tovább játszott?

– Ön is temérdek keljfeljancsi hőst alakít a mai napig, olyan embereket, akiknek szinte a teljes reménytelenségből is sikerül felállniuk. A Hat hét, hat táncban például rákos özvegyasszonyt. Nem titok, hiszen beszélt róla nyilvánosan, hogy önnek is volt rákja…

– Ezeken a szerepeken keresztül beszélhetek olyasmikről, amiket én is gondolok. Ezért érzem néha azt, hogy agyonüthetetlen vagyok. Egy pillanatig nem jutott eszembe, hogy én a rákba belehalhatok. Amikor kimondták ezt a förtelmes szót, kozmikus nyugalom jött rám, azt mondtam, meg akarok gyógyulni. És meggyógyultam. Benne vagyunk abban is, ha megszerzünk egy betegséget, és abban is, ha kigyógyulunk belőle. A fáradtság, az állandó stressz, az, hogy túlzottan a szívemre veszek dolgokat, de nem mondom ki, hanem magamba fojtom őket, a cigarettázás, mindez kihozta belőlem a betegséget. Az orvos akkor azt mondta, hogy hagyjam abba a színházat, mert az állandó stresszel jár. Én pedig úgy gondoltam, még játszanom kell, attól kapnék gyomorgörcsöt, ha az előadások idején otthon ülnék. De megtanultam, hogy minden nap örülni kell valaminek. Értékelni kell az élet kis ajándékait.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!