Szilvaszüret - Fotó: Kállai Márton

ÍGY IS LEHET – SZEPTEMBER 6.

Pezsgő- és Borfesztivál
Budafok, Oroszlános udvar, Savoyai Jenő tér
Budafokon éppen az található, amit a fesztivál ígér, és
némi falatokat is mellé, persze.

Szüreti Fesztivál
Harkány, Kossuth Lajos utca
Mert nem csak fürödni lehet itt hétvégén, hanem
borozgatni is. A kettő egyszerre jelentős
önmérsékletet kíván.

Verkli Fesztivál
Keszthely, Fő tér, Sétáló utca
Tekerik, kínozzák, zümmögtetik. Ideális kiruccanás,
s közben még borozgatni is lehet.

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
Szeged, „a szegedi a híd alatt”
Itt most kiderül, mitől jó a halászlé. Egész hétvégés
program, de vasárnapra sem csupán a
felmelegített lé marad.

Szilvanapok
Szarvas, Evangélikus Ótemplom környéke
Mesekunyhó, szentmise, látványkonyha és pálinkaminősítés.

Űzők és űzöttek

Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum. Hatvan, Kossuth Lajos tér 24. Nyitva: 10–18 óráig


Ha hullanak a levelek, indul az őszi vadászszezon. Persze nem kell mindjárt az erdőbe
rohanni vadat űzni, és nem is biztos, hogy hajtani kell őzeket, szarvasokat, vadkanokat.
Sokszor elegendő az is, ha megnézzük, mit tesznek a vadászok és a vadak, ha nem látjuk
őket. Erre alighanem az egyik legjobb hely a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum,
ahol a pincétől a padlásig minden a vadászatról szól. Interaktív, érintőképernyős
rendszer segít elmerülni az űzők és űzöttek világában, és van olyan terem, ahol íjászkodni
is lehet, sőt lézeres lövészeten próbálhatja ki, eltalálna-e bármit is, ha úgy adódna.

 

ZÖLD GOMB
Téli mese


Különös történet egy különös fiúról, aki bevándorlóként
érkezett Amerikába, csak éppen
nem engedték partra szállni. Mesebeli kalandok
sora esik meg a felnőttként profi betörővé
váló fiúval, aki egy szép napon beleszeret egyik
„áldozatába”. Parádés szereposztással (Colin
Farrell, Jennifer Connelly, Russel Crow, William
Hurt) mutatja meg egy misztikus, csodára éhes
világ azt, hogy hol húzódik a határ a jó és a
rossz
között.

Téli mese. Amerikai romantikus film, 2014, 117 perc.
Rendező: Akiva Goldsman. HBO, 2015. szeptember 6.,
vasárnap, 20.00 óra

 

SZEPTEMBER 6.
Ki gondolná, de az emberek már a 19. század
végén ihattak iparilag előállított sűrített
tejet
. Mondjuk, éppen a század végén,
mert 1899. szeptember 6-án ismerhették
meg ezt a krémszerű folyadékot, amit
amúgy otthon is elkészíthetünk.
Kell hozzá
egy vastag aljú edény, amibe házi tejet
(0,5 l), cukrot/porcukrot (50 dkg) és 5 dkg,
minél testesebb (82-85 százalékos) vajat
(vagy tejszínt) kell tenni, majd a forrás
után tízpercenként lassú tűzön keverni és
még egy órán át forralni. Kihűtve üvegbe
szokás tölteni. Hűtőben tároljuk. Kávéba,
süteménybe kiváló.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!