A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére és szervezésében 40 magyar felső tagozatos általános iskolás is csatlakozik az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjának mai szavazásához.

A 17 európai városban párhuzamosan zajló közös mozizásra és szavazásra harmadszor kerül sor vasárnap, de Budapest idén először vesz benne részt. A rangos díj három jelöltjét – egy dán, egy holland és egy német filmet – szakmai zsűri választotta ki azon európai egész estés filmprodukciók közül, amelyek célközönsége a 12–14 éves korosztály.

Itthon a Tabán moziban lesz az egész napos filmnézés és a szavazás. A kezdeményezés célja a fiatalok tudatos filmfogyasztóvá válásának elősegítése és a mozizás népszerűsítése.

Az idei, 76. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos válogatásába bekerült Mundruczó Kornél új filmje, a Fehér Isten, amelyben egyszerre kétszáz kutya szerepel. Az alkotást 1800 filmből válogatták be a május 14–25. között zajló nemzetközi filmfesztiválra, amelyen Szőcs Petra A kivégzés című kisjátékfilmje az Arany Pálmáért verseng a rövidfilmes versenyprogramban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!