A világ múmiái, Komplex

 

A Body és a Titanic után nem vállalt túl nagy rizikót a JVS Group rendezvényszervező cég, amikor Magyarországra hozta A világ múmiái kiállítást, Egyenesen az Egyesült Államokból. Pontosabban Prágából, merthogy az amerikai múmiatörténeti tárlat Európában először a cseh fővárosban volt látható.

Múmiát kiállítani hálás feladat: a halál misztériumának és az emberi test halál utáni „életének” bemutatása garantált siker. Szeretünk borzongani. Ehhez képest öröm volt látni, hogy A világ múmiái nem puszta hatásvadászat: a kiállítás rendezői – szerencsénkre – megtalálták az egyensúlyt a látvány és a rengeteg értékes információ átadása között. A magyar pénztárcával borsosnak mondható jegyárakért (felnőtt – 3800 Ft, gyerek 2500 Ft, családi 10 500 Ft) magkapunk mindent, amit a múmiákról. a mumifikálásról és mumifikálódásról, a halotti szertartásokról tudni kell. Az ilyenkor kötelező egyiptomi múmián kívül (egy Nes-hor nevű főpap szarkofágját hozták el a szervezők) olyan érdekességek is láthatók, mint egy óceániai törzs zsugorítottkoponya-gyűjteménye, a német Baron von Holz, a harmincéves háború alatt elhunyt nemesember és családjának mumifikálódott teste, a váci Fehérek Templomának múmiái és számos állati múmia. A belépőhöz járó audio guide összefoglalói kellően alaposak, de nem túl terjengősek. Legalábbis egy felnőtt látogatónak. A magunk részéről egy tízévessel bóklásztuk végig a kiállítást, aki élénk érdeklődést mutatott a tárlókban elhelyezett testek iránt, de a szakrális és tudományos körítést kissé soknak találta. A dél-amerikai múmiáknál még az apróbetűket is hajlandó volt elolvasni, de Kim Ir Szen és Lenin már hidegen hagyták.

Az utolsó teremben, a halotti maszkok és a halotti ünnepek között viszont örömmel fedezte fel a Coco című animációs film egyik figuráját egy mexikói szelleműző maszkjában, majd a kiállítás végén, a múmiás pólók és bögrék között diadalmasan mutatott rá az ott is kapható Coco-DVD-re. „Ugye, megmondtam!”

Címkék: kritika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!