Vissza a jelenbe - Blondie, Budapest Sportaréna.

 
Blondie-koncert a Budapest Sportarénában - Fotó: Kovács Attila, MTI

Reneszánszukat élik a ’80-as évek zenekarai, éppen időszerű volt, hogy a korszak legendás bandája, a Blondie negyvenéves fennállásuk évében először Magyarországra látogasson.

A hazai közönséget valamiért mégsem hozta lázba a világturné itteni állomása, a Budapest Sportaréna leválasztott harmada kínosan szellős volt az előzenekar Odett fellépése alatt, a fő attrakció előtt azonban sikerült a világítással olyan benyomást kelteni, mintha tömeg lenne a színpad előtt. Valószínűleg az a korosztály, akiknek a fiatalságát jelentette a new wawe, a punk és a diszkó – stílusok, amelyek sorát a Blondie is végigjárta –, már nem jár koncertekre, ezért a közönség nagy részét e sorok írójához hasonlóan a késői húszasok, korai harmincasok adták, akiknek inkább gyermekkori élmény a Maria és a Heart of Glass című slágerek. Onnantól kezdve, hogy a zenekar színpadra lépett és belecsapott a One way or Anotherbe, mégiscsak képtelenség volt kivonni magunkat Debbie Harry hatása alól, aki korát néha meghazudtoló, néha kifigurázó módon uralta a színpadot, és csak ritkán volt az az érzésünk, hogy a nagymamánk ropja egy családi összejövetelen. Ráadásul elképesztően menőn nézett ki egyszerre punkos, diszkósan flitteres, sőt fluoreszkáló ruhájában, amiben nem utolsósorban az orvostudománynak köszönhetően senki meg nem mondta volna az életkorát.

Az első meglepetés után („lennék én Debbie Harry hetvenévesen”) a zene sem okozott csalódást, bár fiatalságunk miatt azt gondoltuk, csupán néhány számot ismerünk majd, végül csak az új daloknál próbáltuk tétován felvenni a ritmust, a koncert nagy részét nosztalgiamámorban táncoltuk végig.

Bebizonyosodott, a Blondie számait az is ismeri, aki azt hiszi, hogy nem.

Végül azzal az érzéssel távoztunk, hogy nem lehetett rossz ez a ’80-as évek, bár neonszínek ide, cicanadrágok oda, jobban járnánk, ha mégis inkább csak a divatban térne vissza. De mint arra Debbie felhívta a figyelmet, a War Child című dal, ami az egykori háborús konfliktusok kapcsán íródott, épp olyan aktuális ma is, mint akkoriban.

Címkék: zene, koncert

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!