Kati épp fellépésre utazott, amikor utolértem. Előtte interjút adott, és táncpróbán volt. Mostanság minden perce be van táblázva, hiszen májusban az ő produkciójáért szurkolhatunk az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az X-Faktor díváját a verseny előkészületeiről kérdeztem.

 
Wolf Kati

– A Szerelem, miért múlsz? angol-magyar nyelvű változatával indul az Eurovíziós Dalfesztiválon. A dal itthon már óriási sláger. A kedvező hazai fogadtatás ösztönözte arra, hogy ezzel nevezzenek?

– A dal szerzője Rakonczai Viktor és Rácz Gergő, szövegírója pedig Geszti Péter. A hajnalba nyúló, éjszakai stúdiózások során nagyon megszerettük a dalt. Úgy gondoltuk, nagy sláger lehet belőle. A rádiós bemutató után dőltek az sms-ek, és szinte minden második hallgató azt írta, ez a szám az Eurovízióra való. Beküldtük a dalt, amit a Magyar Televízió belső válogatáson választott ki.

– Az Eurovíziós Dalfesztivál honlapján már folynak az előszavazások. A dal ezen a toplistán jelenleg első helyezett.

– Nagyon örülök, hogy első vagyok a szimpátiaszavazáson. Mindemellett szerintem óvatosan kell bánni ezzel.

– A dalfesztivál egyik alapszabálya, hogy a nézők nem szavazhatnak saját nemzetük versenyzőjére. Hogyan lehet elnyerni más országok szimpátiáját?

– Fontosnak tartom, hogy külföldre is eljussunk koncertezni. Épp a napokban jártunk a Délvidéken. Sajnos azonban egész Európát a fesztivál előtt bejárni képtelenség lenne. Úgy érzem, leginkább majd ott, a fesztivál színpadán, a dallal lehet hatni más nemzetekre. A Szerelem, miért múlsz? emiatt is szerencsés, mert erős érzelmi töltete nem csak minket, hanem más nemzetbelieket is megérinthet, könnyen szerethető.

– Jelentkezett már korábban az Eurovízióra?

– Igen. 1998-ban jelentkeztem először, abban az évben Charlie jutott ki. Két éve is adtunk be dalt, ekkor Ádok Zoli képviselte Magyarországot.

– A média általában kétgyermekes családanyaként emlegeti, aki hirtelen robbant be a köztudatba. Ön azonban komoly szakmai múlttal rendelkezik. Kislányként énekelte a Vuk főcímdalát. Mi történt a Vuk és az X-Faktor között?

– A gimnáziumban alapítottam első zenekaromat. Rengeteg banda van, akikről senki nem tud, vagy csak a szakmában ismertek, pedig jó zenét játszanak. Ők különböző rendezvényeken, esküvőkön, zenei eseményeken lépnek fel. Én is csináltam ezt, csak a közönség nem ismert még. Emellett elvégeztem a Zeneakadémia szolfézs- karvezetés szakát.

– Profiként miért most indult tehetségkutatón?

– Nem ez volt az első próbálkozásom. Jelentkeztem a legelső Megasztárba is, 2003-ban, és a selejtezőn tovább is jutottam. Amikor a szerződés aláírására került sor, a műsorkészítők leültek velünk beszélgetni, és felkészítettek, hogy óriási médiaőrület fog minket körülvenni, döntsük el, vállaljuk-e. Most már tudom, hogy ez mit jelent, az X-Faktor miatt pontosan ugyanezt éljük át. Akkor azonban nem vállaltam, nem mertem belevágni, mert férjhez akartam menni és gyerekeket szülni. Azóta férjhez mentem, gyerekeket is szültem, énekelgettem tovább, de mindig is dédelgetett álmom maradt, hogy részt vegyek egy tehetségkutatón. Amikor elkezdték reklámozni az X-Faktort, nem is volt kérdés, tudtam, hogy nekem ide jelentkeznem kell.

– Sok tehetségkutatón részt vett előadóval történt meg, hogy a bulvárlapok a szakmai teljesítményéről alig, míg a magánéletéről szinte napi rendszerességgel írtak. Hogyan tudta kivédeni, hogy a magánéletéről csámcsogjon a média?

– Nem vagyok egy provokatív nő, szerintem ezért nem is jut eszébe az újságíróknak, hogy izgalmasnak tűnő, de valótlan dolgokat írjanak le rólam. Szerintem csak akkor születik értelmetlen cikk, ha nincs miről írni. Érzem, hogy az énekesi munkám mellett sokat foglalkoztatja a lapokat, hogy kétgyermekes családanya vagyok, de szerintem ezzel nincs semmi baj. Sok nő kíváncsi arra, hogyan lehet a karriert a gyerekneveléssel összeegyeztetni. Én pedig szívesen osztom meg az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.

Az Eurovíziós Dalfesztivált 1956 óta minden évben megrendezik. Ez a világ legnézettebb dalversenye. Bayer Friderika volt az első magyar énekes 1994-ben. 1996-ban Delhusa Gjon, 1997-ben a V.I.P. együttes, egy évvel később pedig Charlie képviselte hazánkat. Szereplését követően Magyar­or­szág sokáig nem indult a dalfesztiválon, egészen a NOX 2005-ös nevezéséig. 2006-ban pénztelenség miatt nem indult magyar versenyző, egy évre rá azonban Rúzsa Magdi ott volt. Őt 2008-ban Csézy, majd 2009-ben Ádok Zoli követte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!