„Annyira nem, de van két fiú testvérem, így viszonylag jól megtanultam” – válaszolta sokat sejtetően Rasovszky Kristóf, amikor arról kérdeztük, szereti-e a hosszútávúszás egyik kellemetlen velejáróját, a verekedést. A tavalyi nyíltvízi Európa-kupa összetett győztese a thaiföldi edzőtáborból hazaérve nyilatkozott lapunknak.

 
Rasovszky Kristóf - Fotó: Kisbenedek Attila, AFP

– Elsajátította a thai boxot is?

– Nem a küzdősportokat mentünk gyakorolni, bár való igaz, hogy a mi sportágunkban, a nyíltvízi úszásban is gyakori a bunyó, főleg a fordulóknál, ahol sokan megyünk kis helyen. Nekem is meg kellett tanulnom, ne hagyjam magam, ha úgy adódik.

– Öt kilométer, 10 kilométer, 25 kilométer. Melyik távot kedveli a legjobban?

– Talán a 10 kilométert. Az 5 kilométer a hosszabbak között rövidnek számít, a 25 kilométer pedig inkább amolyan öngyilkos vállalkozás.

– Ezek szerint mély nyomot hagyott önben, hogy tavaly Balatonfüreden, a világbajnokságon verekedésbe keveredett, és 20 kilométer után fel kellett adnia a küzdelmet.

– Sajnálom, hogy így alakult, de ilyen rossz kimenetellel azért ritkán szokott végződni egy verseny.

– Tengeren vagy tavon szeret jobban úszni?

– Jobban szeretem a tengert, még akkor is, ha sós a víz, ez nem zavar, sőt úgy érzem, egy kicsit segít is engem. Azt is szeretem, hogy hullámzik, ez nehezíti a körülményeket, és jobban kijön, hogy kinek milyen a felkészültsége. Szoktunk Izraelben is edzeni és versenyezni, a Vörös- tengert kedvelem a legjobban.

– Sokan úgy tartják, az számít igazi hosszú távú úszónak, aki átúszta a csatornát, a La Manche-ot.

– Ez egy szép cél, de egyelőre nincsenek ilyen terveim. Lehet, ha majd egyszer abbahagyom profi versenyzést, megpróbálkozom vele.

– A 10 kilométeres olimpiai számban junior világ- és Európa-bajnok. Hamarosan 21 éves lesz, most már a felnőttek között kell helytállnia. Nagyon erős a mezőny?

– Minőségi ugrás van a junior és a felnőtt korosztály között, ezért minél több versenyen próbálok indulni, hogy megtanuljam a különböző taktikai elemeket és rutint szerezzek.

– A londoni olimpián Risztov Éva az egész világot meglepte azzal, hogy első percben az élre állt, és szinte végig vezetve győzött. Mások is próbálkoznak ezzel a taktikával?

– Nagyon kevesen, a versenyzők többsége inkább a táv második felére tartalékol.

– A balatonfüredi világbajnokságon a 10 kilométeres versenyszámban az ötödik helyen végzett, így az idei, glasgow-i Európa-bajnokságra vonatkozó válogatási elvek alapján már biztos helye van a magyar csapatban. Jó, hogy ilyen „védettséget” élvez?

– Bár így hiányzik az a motiváció, hogy meg kell küzdeni a részvételért, de abból a szempontból jó, hogy egyfajta nyugodtságot biztosít a felkészüléshez, nem kell annyi versenyre csúcsformába kerülni.

– Úgy tudom, Skóciában egy tavon fognak versenyezni. Lehet, hogy találkoznak a Loch Ness-i szörnnyel?

– Ezt nem hinném, viszont az Eb-n a többiek számára én szeretnék lenni a „Loch Ness-i szörny”. Remélem, sikerül érmet szerezni, és ha lehet, minél fényesebbet.

Címkék: vízilabda

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!