Nagyszerű érzés volt a világ legjobbjai között a pódiumra állni egy ilyen fantasztikus hazai közönség előtt – nyilatkozta lapunknak a 20 éves Nagy Dániel, az M1RA csapat pilótája, aki remek versenyzéssel a második helyen ért célba a Hungaroringen rendezett túraautó-világkupa (WTCR) magyarországi hétvégéjén, a vasárnapi első futamon. Dani 12 éves korában kezdett versenyezni, jelenleg Michelisz Norbert csapatának tagja.

 

– Autós családból származik, a szülei hobbiszinten sikeres pályaversenyzők voltak, így szinte beleszületett a „benzingőzös világba”. A bátyja, Nagy Viktor viszont „kilóg” a családi sorból, a vízilabdát választotta, világbajnok és többször is elnyerte a világ legjobb kapusának címét. Kijárnak egymás versenyére?

– Ha csak lehet, és az időbeosztásunk engedi, a nagyobb eseményeken a helyszínen drukkolunk egymásnak. Nagyon örültem, hogy Viktor most ki tudott jönni a Hungaroringre.

– Az „ezüstérmes” vasárnapi futamon a második helyről rajtolt. Milyen érzés volt, hogy a négyszeres túraautó-világbajnok Yvan Mullert is mindvégig maga mögött tudta tartani?

– Ez egy csodálatos eredmény mind nekem, mind az M1RA csapatnak. Nem számoltunk azzal, hogy ilyen sikert érhetünk el, hiszen a mezőnyben rajtam kívül 26 olyan versenyző volt, aki bármikor képes világkupafutamot nyerni. Túraautó-legendákról és fiatal, feltörekvő bajnokokról beszélünk, így előzetesen a reális cél a top 10 környéke volt. Ehhez képest a második hely óriási meglepetés. Muller egy ugyanolyan autóban ült, mint az enyém, de mert én nem indulok a WTCR-ben az egész évadban, hanem „beugrós” pilóta voltam ezen a hétvégén, nekem egy 20 kilós büntető súlyom is volt, ennek ellenére a verseny végére még egy kicsit el is húztam tőle, ez szakmailag óriási siker.

– Ebben a futamban Michelisz Norbertet is megelőzte. A csapatfőnök mit szólt a második helyhez?

– Norbi is örült és büszke volt. Sokat köszönhetek neki, hiszen nagyon fontos és hasznos tanácsokkal látott el a versenyhétvége előtt, ezek nagy részét ki is tudtam használni, és mindez hozzájárult az eredményemhez.

– Amikor telefonon kerestem, a május elsejei Nagy Futamon volt, ahol éppen a sztárvendég, Max Verstappen, a Red Bull Forma–1-es pilótája rótta a köröket Budapest belvárosában. Ön is beülne egy ilyen száguldó „szivarba”?

– Nagyon szívesen tenném, egy hasonló autót régebben már én is kipróbáltam, de az én méreteimmel nem álmodozhatok arról, hogy Formula–1-es autót vezessek, nem férek bele.

– Mi lesz a soron következő verseny?

– Az idei évem a túraautó Európa-kupáról fog szólni, erre koncentrálunk az M1RA-val. Rövidesen indulok a csapattal Franciaországba, ahol az Európa-kupa mezőnyében ugyanezzel a Hyundai i30 N típusú autóval fogok versenyezni.

– Mikor tér vissza a túraautó-világkupához? 

– Ez még nem tisztázott, talán majd jövőre.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!