Hogy mi a közös Lionel Messiben, Pepe Reinában, Cesc Fàbregasban és Josep Guardiolában? A kis argentin, a világbajnok spanyolok és a Barca mestere egyaránt a La Masián, azaz a Barcelona labdarúgó-akadémiáján nevelkedtek.

‘66-ban nyitotta meg kapuit a La Masia de Can Planes, vagy ahogy mindenki hívja, a La Masia. Johan Cruyff, a klub egykori holland kiválóságának tanácsára Josep Núñez, akkori elnök a gránátvöröskékek főhadiszállását egy kollégiummal egészítette ki, és a szakmai képzést az Ajax utánpótlás-nevelési szisztémájának továbbfejlesztésével biztosította. Az első generáció legjobbja, a tökéletes Barca-játékos prototípusa, a katalánok jelenlegi vezetőedzője, Josep Guardiola volt, aki 1988-ban mutatkozott be a felnőttek között. A vezetőedző maga Johan Cruyff volt, akivel a Barca egymás után négyszer nyerte meg a spanyol bajnokságot (1991, 1992, 1993, 1994). Amikor a játékosból edzővé avanzsált Guardiolát 2007-ben kinevezték a Barca B csapatának trénerévé, az egykori középpályás útja elsőként az akkori elnökhöz, Joan Laportához vezetett. Guardiola meggyőzte az presidentét arról, hogy a siker elérése érdekébe hozzon létre egy olyan laboratóriummal ellátott rendszert, ahol a játékosokat edzés közben tudják megfigyelni különböző műszerekkel. Így érte el a La Masia a mai formáját, ahova évente kb. 1000(!) 6-8 éves kisgyerek jelentkezik, de a klub is nagy erőket mozgósít a legtehetségesebbek felkutatására. 15 szakember Kata ló niá ban, másik 15 Spanyolország más területein, és megint másik 10 szerte a világban keresi az új Messit. A La Masia beiktatása óta több mint 500 játékos került be a világ egyik legolajozottabban működő utánpótlásgépezetébe, többek között Kame run ból, Brazíliából, Szenegálból, Argen tínából és természetesen Spanyol or szágból. Ám az 500 játékosnak mindössze a 10%-a került a nagy csapatba. A filozófia, mely a legkisebbektől az első csapatig mindenki a magáénak vall, az a Cruyff-féle alapgondolat, mely a holland sokpasszos játékot helyezi előtérbe. A spanyol világbajnoki keretből tízen a La Masián végeztek, de a legérdekesebb talán, hogy Xavi egyedül többet passzolt a vb-n, mint Új-Zéland labdarúgói összesen. A Barcelona Labdarúgó Akadémiája minden évben elkápráztat mindenkit egy farzsebből előhúzott zsenivel, akiről addig szinte senki sem tudta, hogy kicsoda.

 NÉHÁNYAN, AKIK A LA MASIAN VÉGEZTEK:

Sergio Busquets, Jordi Cruyff, Cesc Fàbregas, Luis García, Josep Guardiola, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Bojan Krkić, Lionel Messi, Thiago Motta, Gerard Piqué, Iván de la Peña, Oleguer Presas, Carles Puyol, Pepe Reina, Pedro Rodríguez és Víctor Valdés.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!