Bánkúton edződött a műlesikló magyar ifjúsági világbajnok.

 
Kékesi Márton már kétszeres világbajnok

„Kékesi Márton első helyen végzett a Kanadában rendezett ifjúsági világbajnokság U18-as kategóriájában” – járta be a hír nemrég a magyar sajtót. Vannak sportágak, ahol erre az eredményre nem is kapnánk fel különösebben a fejünket, hiszen hozzá vagyunk szokva a sikerekhez. Igen ám, de a 17 éves miskolci fiatalember alpesi síben utasította maga mögé kortársait! A síberkekben példaképe, Bode Miller után Bode Marciként is ismert versenyző ráadásul ezzel címet védett, hiszen tavaly Olaszországban is diadalmaskodott az ifi-vb-n, ahogy akkor, úgy most is a műlesikló, azaz a szlalom számban.

Kékesi mögött fiatal kora ellenére már közel másfél évtizedes „pályafutás” áll, hiszen mikor más még kis túlzással járni tanul, ő már sílécekkel a lábán siklott a lejtőkön. „Japánban tanultam meg síelni, apukám munkája miatt ott élt a családom három- és ötéves korom között” – eleveníti fel lapunknak a kezdeteket. „A hazaköltözés után Bánkútra jártunk edzeni, amit nem igazán lehet a nyugati sípályákhoz hasonlítani, nekem mégis rengeteget segített, mert ha valahol, akkor ott fel lehet készülni az extrém viszonyokra. Sokszor kevés a hó, és latyakos, buckás a pálya. A mostani világbajnokságon is nagyon nehezen síelhető volt a lejtő, a többség szenvedett és sokan ki is estek. Egy Bánkúton edződött srácon viszont nem foghatnak ki a körülmények!”

Hétévesen az erősebb mezőny kedvéért már Szlovákiában is versenyzett, 13 évesen pedig magyar válogatott lett, és járta a nemzetközi versenyeket. „Hatalmas lökést adott a karrieremnek az is, hogy a mostani szezon elején már harmadszor vehettem részt egy három hónapos nemzetközi felkészítő táborban. Erre főként a felzárkózóban lévő sínemzetek fiataljai kapnak meghívást, Európából összesen 18-an. Ennek köszönhetően most már évi 150-200 napot töltök sípályákon, és azt mondhatom, hogy így semmiben nem érzek lemaradást egy osztrák vagy egy olasz riválisomhoz képest” – mondta Kékesi, aki tudja, a következő években sokat kell erősödnie, hogy szó szerint „belenőjön” a felnőtt mezőnybe. Mindezt persze szinte lehetetlen összeegyeztetni az iskolával, Marcinak ezért félévkor és év végén vizsgákat kell tennie, bár ahogy megjegyezte, ha csak egy napja is van, bemegy az órákra. Korábban orvos szeretett volna lenni, de mostanra letette a voksát a síkarrier mellett. Céljai között szerepel edzői képesítést szerezni a Testnevelési Főiskolán, de hogy az egészségügyi érdeklődését se adja fel teljesen, elvégezné a gyógytestnevelői szakot is.

És hogy a magyar sísport egyik legnagyobb reménységéből lesz-e egyszer az első magasan jegyzett férfi síelőnk? Kékesi Márton mögött a kezdetektől fogva ott állnak szülei, édesapja például a mai napig a személyi edzője, a hazai szövetség is megtesz mindent, hogy támogassa, nemrég pedig a Magyar Olimpiai Bizottság is megszavazott neki egy ösztöndíjat a szocsi téli olimpiára való felkészülés jegyében. Emellett egy magyar sífelszerelés- gyártó cég külön neki készít léceket. A háttér tehát megvan, mint mondja, innentől kezdve csak a hozzáálláson, a kitartáson és a tehetségen múlik, hogy milyen karriert fut be. Bár ő maga túl szerény ahhoz, hogy a tehetségéről és jövőbeli esélyeiről beszéljen, dr. Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke a segítségünkre siet: „Minden adott nála ahhoz, hogy felnőttként is ott legyen a legjobbak között, azaz mondjuk a Világkupa pontszerző helyein. Az ifi eredményekből persze még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, a mostani menők közül sokan csak később értek be, és ennyi idősen még nem is voltak hazájuk legjobbjai között, így nem is indultak ifjúsági vb-ken. Marciban nem is ez a különleges, hanem, hogy a legfontosabb versenyeken összpontosít a legjobban, a mostani vb-n például miközben sokan hibáztak, ő az extrém körülmények dacára kétszer is élete legjobbját futotta.”

De hát tudjuk, egy Bánkúton edződött srácon…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!