A golfvilág trónja már csaknem egy évtizede, Tiger Woods hanyatlása óta üresen áll. Végre komoly jelentkező akadt rá, Jordan Spieth személyében.

 
Spieth - Fotó: Ben Stansall, AFP

Az amerikai fiatalember csütörtökön ünnepelte 24. születésnapját, négy nappal azután, hogy megnyerte a sportág legrangosabb versenyét, a brit nemzetközi nyílt golfbajnokságot (bennfenteseknek: az Opent), nem is akárhogyan. A drámai zárónapon előbb elherdálta háromütéses előnyét, majd amikor honfitársa, Matt Kuchar átvette a vezetést, az utolsó öt lyuknál szenzációs játékkal visszakapaszkodott az élre. Pont akkor remekelt, amikor kellett, akkor nem hibázott, amikor nem volt szabad – ez a golfban, akárcsak a teniszben vagy a snookerben, a legnagyobbak kiváltsága. Nem hiába bátorították a verseny előtt barátai, a 23-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps és az egykori NBA-legenda, Michael Jordan.

Azóta a kommentátorok ódákat zengenek Spiethről, játékát Tiger Woodséhoz hasonlítják, annak is a legjobb napjaihoz.

Úgy fest, a golfvilág már nagyon kiéhezett egy új, igazi szupersztárra, mint amilyen Byron Nelson, Jack Nicklaus vagy Woods volt a maga idejében. A mostani élmezőny rendkívül sűrű, hosszú ideje egyetlen játékos sem tudott kiemelkedni belőle. Az utóbbi hét majornek (így nevezik a sportág évi négy legfontosabb viadalát) hét különböző nyertese volt, ráadásul mindnyájan először diadalmaskodtak ilyen nagy tornán. Szűk két év alatt tízszer változott a világelső személye.

Egyedül az ifjú ünnepelt hárította el udvariasan a magasztaló párhuzamot a régiekkel.

Azt mondta a riportereknek, nem hasonlítgatja magát senkihez, az igazán nagyoknak a nyomukba sem ér. Magabiztos szerénysége korát meghazudtoló érettségről tanúskodik. Ez látszik meg a pályán is: a szakírók mentális erejét, higgadtságát és küzdeni tudását dicsérik. Iain Carter (BBC) szerint nem olyan atletikus, mint Dustin Johnson, nincs olyan fenséges a labdaérzéke, mint Rory McIlroynak, nyugalma, eltökéltsége és versenyszelleme mégis vetélytársai fölé emeli nemzedékében.

Angliai győzelme után Spieth azt mondta: célja a Grand Slam, vagyis az, hogy megnyerje mind a négy majortornát. Ebből az amerikai Mesterek Tornája és a U. S. Open összejött 2015-ben, megvan immár a Brit Open is – egyedül a PGA Championship hiányzik.

Ez pedig nem egészen két hét múlva, augusztus 10-én kezdődik, szokás szerint az Egyesült Államokban, az idén az Észak-Karolina állambéli Charlotte-ban. Ha sikerül a bravúr, Spieth lesz minden idők legfiatalabb golfozója, aki begyűjti mind a négy címet. Ez végképp helyet biztosítana neki a sportág legendái között, ami talán még a győztesnek járó pénzjutalmat is elhomályosítja, pedig az 1,89 millió dollár (átszámítva potom félmilliárd forint).

Amúgy a 14-szeres majorgyőztes Tiger Woods négy alkalommal is megnyerte a PGA Championship versenyt (1999, 2000, 2006, 2007), de példája arra int, hogy ekkora sikerek és pénzek hatása alatt könnyű elszállni (lásd keretes írásunkat). Spieth viszont két lábbal áll a földön, és azt mondja, fogyatékos húgának, Ellie-nek köszönheti ezt: a neurológiai rendellenességben szenvedő lány érdeme, hogy tudja, hol a golf helye az életben.
 

JORDAN SPIETH
1993. július 27-én született Dallasban. 2012 óta profi golfozó, jelenleg a 2. a világranglistán.
14 tornát nyert, köztük három majort: Mesterek Tornája (2015), U. S. Open (2015), Brit Open (2017)


32,6 millió 
dollárt, azaz 1,8 milliárd forintot keresett golfozással profi pályafutásának eddigi öt éve alatt Jordan Spieth.


A csúcstartó
Tiger Woods 110 millióval, reklámbevételek nélkül.


Köszöni, jól van, üzente Tiger Woods július elején a Twitteren. Pedig a sportág egykori királya, aki összesen 683 héten át vezette a világranglistát, éppen ebben a hónapban zuhant ki a legjobb ezer közül, pályafutása során először. De ki foglalkozik most a golffal? Tiger alig, neki van más baja. Komolyabb versenyen már két éve nem indult, viszont nemrég fejezte be rehabilitációs kezelését, amelyre elhatalmasodó gyógyszerfüggősége miatt volt szükség. Hogy mennyire, azt minden kíváncsiskodó megnézhette egy nyilvánosságra hozott rendőrségi videón. A képsorok közzététele megalázó a 41 éves egykori nagymenőnek, akit autója volánjára borulva, ájultan találtak meg a rendőrök májusban, floridai otthona közelében. A képek tanúsága szerint az őrszobán se igen tért magához: a hátrabilincselt kezű, kissé elhízott férfi ülni is alig bír, szemlátomást nem igazán érti, mi történik körülötte. Botrányos válása óta a volt szupersztár egyre mélyebbre csúszik, vállalkozásai csődbe mentek, zsíros reklámszerződéseit elveszítette, és már harmadszor szorult elvonókúrára. Új barátnője, a lesikló olimpiai bajnok Lindsey Vonn sem bírta vele sokáig, tavalyelőtt szakítottak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!