Eljött a nap, amit Európa számos labdarúgócsapatánál a legkevésbé sem vártak: szombaton megkezdődött az Afrikai Nemzetek Kupája (ANK). És, hogy ez miért probléma sokaknak?

 
Wilfried Bony az „Elefántok” élén tör a végső győzelemre. A Manchester City által frissen vásárolt csatár 28 millió fontos vételárával Afrika valaha volt legdrágább játékosává vált

Nos, a francia bajnokságból például nem kevesebb, mint 73 labdarúgó vesz részt a tornán, és esik ki ezzel legalább két hétre a klubkörforgásból, de az angol élvonal is érzékeny veszteségeket szenved el, többek közt a Manchester Cityt erősítő elefántcsontparti Yaya Touré és a napokban szerződtetett Wilfried Bony is Egyenlítői- Guinea felé vette az irányt.

Már a helyszín maga is érdekes, a parányi közép-afrikai ország ugyanis a selejtezők során hamis papírokkal küldött pályára más nemzetiségű játékosokat, amiért ki is zárták a tornáról. Mikor azonban az Ebola-fenyegetettség miatt az eredeti házigazda Marokkó visszalépett, és egyedüliként Egyenlítői-Guinea vállalta a beugró szerepet, a kontinens futballjának elöljárói „megbocsátottak”.

Az ország diktátora, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo garantálta a torna sikerességét, amiért mindent meg is tesz: saját maga 40 ezer jegyet vásárolt fel, amit szétoszt a lakosok között, nehogy üres lelátókat lássanak a világ tévénézői. Semmit nem bíz a véletlenre, az államigazgatásban dolgozóknak a mérkőzésnapokon két órával rövidebb a munkaidejük, utána pedig mindenkinek (erősen) ajánlott a meccsre menetel.

Ami a futballt illeti, a címvédő Nigéria szégyenszemre nem jutott ki a 16 csapatos viadalra, amelyen Elefántcsontpart, Ghána és a világbajnokságon kellemes meglepetést okozó Algéria számítanak a legnagyobb favoritoknak, de Kamerun, Szenegál, Zambia és Dél-Afrika együttesét sem szabad leírni.

 

------------------------

Címkék: labdarúgás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!