ÖTKARIKÁS MÚLT – Helsinki, 1952

 
Székely Éva

„Jöttek a nyilasok értünk, én meg a lépcsőházban mászkáltam öt emeletet föl és le, hogy erősítsem a lában. Kérdezték: mire? Én meg mondtam, hogy az olimpiára! Bementek apukámhoz és mondták neki, jöjjön, mert megbolondult az Évike! Apukám azt mondta, hagyjátok, ő ezt komolyan gondolja.”

Székely Éva – mert hát róla van szó – csodálatos úszó volt. A háború alatt – zsidó származása miatt – nem készülhetett a többi sportolóval, így, amikor éppen nem a Szent István parki védett házban lépcsőzött, a Lukács uszoda úgynevezett „női” medencéjében rótta a hosszokat Sárosi Imre, a Mester irányításával. Amikor jöttek érte, megszökött a nyilasok elől. Három évvel később élete olimpiájára készült, de beteg lett, és érem nélkül maradt Londonban. Nem adta fel. „Majd Helsinkiben” – mondogatta magának és a többieknek. Aztán kis híja volt, hogy oda se utazhatott el. Tatán búcsúztatták a csapatot. Rákosi Mátyás – szokása szerint – ellátogatott a táborba, és minden sportolóhoz volt egy-két szava. „Rákosi azt kérdezte tőlem: egy ilyen kicsi nő hogyan fogja megverni azokat a nagy amerikaiakat? Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy ez a seggdugasz. Erre én azt találtam mondani, hogy ön se valami magas, mégis egy országot vezet. Hegyi Gyulának (a csapat vezetőjének – a szerk.) lila lett a feje, mondom, na, ennyi volt Helsinki.” Aztán persze elutazhatott Helsinkibe – a közismerten hiú pártfőtitkár sem akarta kockáztatni az egyik biztos aranyesélyünket.

Helsinki sok tekintetben különleges volt. Itt szerepelhetett először a világháború után Németország és a Szovjetunió. A magyar csapat óriási meglepetésre harmadik lett az éremtáblázaton (16 aranyérmünket azóta sem sikerült túlszárnyalni). A magyar női úszók pedig az élen végeztek, négy arannyal. Ez volt az utolsó olimpia, amelyen a mellúszószámokban szabályosnak tekintették a mai pillangóúszásra emlékeztető úszótechnikát, a pillangózást. Ez kedvezett Székely Évának, akit a világsajtó is csak Miss Butterflynak, vagyis Pillangó kisasszonynak nevezett. 2.51,7-tel nyerte a 200 méteres mellúszást, pillangó tempóval. Novák Éva (aki a 4x100-as váltóval aranyat is nyert) lett a második. Székely Éva még egy olimpiára eljutott: Melbourne-ben kedvenc számában, a 200 mellen második lett. Bár csalódott volt, mosolyogva állt fel a dobogóra, mert ahogy mondta: „sírni csak a győztesnek szabad”. Aztán ez lett önéletrajzi könyvének a címe is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!