Igen, itt most nem hallunk semmit, egy iráni adó zavarja az adást – hogy ezt valaki a tütütü-zümmögésből meg tudja mondani (és Dallos László ilyen), az már azért sokat sejtet arról, hogy az amatőr rádiózás bizony nem egyszerű dolog. Cserébe viszont rengeteg szépséget rejt magában.

 
Az amatőr rádiózáshoz elkötelezettség kell – mondja Dallos László - Fotó: Lakos Gábor

Sportág-e az amatőr rádiózás? Kell némi bátorság ahhoz, hogy ezt a kérdést pont a Magyar Rádióamatőr Szövetség székházában, és ráadásul éppen a szövetség elnökének tegyük fel. Szerencsére Dallos László csak kicsit nevet, majd sorolni kezdi azokat a versenyeket, amelyeken ő maga részt vett, okleveleket mutogat, és büszkén meséli: bizony olyan sportág ez, amelyben a magyarok hagyományosan jók. Még úgy is, hogy a posztszovjet térség egyéb országai (köztük például a fehéroroszok) hadseregüknek, flottáiknak köszönhetően azért jobban benne vannak a rádióhullámok világában. És még így is: rádiós tájfutásban női tagozatunk például világbajnok (de erre térjünk vissza egy kicsit később). Szóval miután átvesszük az alapokat – igen, ez sport, ami komoly technikai tudást igényel, emellett kézügyességre, memóriára és folyamatos edzésre is szükség van –, imitálunk egy rádióállomást, hogy gyakorlatban is láthassam, hogyan létesül kapcsolat egy amatőr rádiós és egy, a világ másik pontján ülő amatőr rádiós között. Tulajdonképpen ez a cél – egyes versenyeken minél több összeköttetést létesítsen a versenyző adott idő alatt, máskor viszont az a lényeg, hogy minél nagyobb távolságból sikerüljön a kapcsolatot létrehozni – és ez „csak” egy szelete az amatőr rádiózásnak.

Szóval tekergetjük a gombot, hogy emberi hangra bukkanjunk. Az iráni adózavarókon már túl vagyunk, kicsit odébb (azt azért nem mondom meg, melyik frekvencián) viszont igencsak érdekes az adás, zavaró tényező nincs, öblös gyalázkodás van – mint kiderül, ez az a frekvencia, ahol az oroszok és az ukránok egy kicsit kieresztik a gőzt. Mondanom sem kell: egymás anyukája, Putyin nemi beállítottsága és néhány csasztuska is előkerül, mire továbbviszi a csuklónk lendülete az adást. Lászlónak viszont a szeme sem rebben, de azt azért elmondja: az amatőr rádiósok, ha komolyan veszik a sportot, ilyet nem csinálnak.

De akkor mégis, mit mondhatnak, ha végre ráakadnak egy olasz, dél-afrikai vagy amerikai rádióstársra az éterben? Erre bizony vannak szabályok: egymás hívójelén, pontos tartózkodási helyén és mondjuk időjáráson kívül többről beszélni nemigen lehet, a lelki bánatát ne itt akarja senki elsírni. Ez itt, kérem, sport, nem segélyszolgálat. A gyorstávírászat megint más dolog: itt inkább memóriára és biztos kézre van szükség – a sport szépsége pedig abban rejlik, hogy a morzejelek lassan elvesző tudományát őrzik az utókornak.

Aztán van a rókavadászat (azaz a fentebb már említett rádiós tájfutás) – ahol a megadott pontokat a tájfutónak úgy kell megtalálnia a lehető leggyorsabban, hogy csak a kezében tartott eszközön befogott rádiójelek irányítják – ez azért már igencsak bonyolult, és persze fizikailag is megterhelő sport. Legyünk hát büszkék kiváló eredményeinkre! És mi kell ahhoz, hogy valakiből amatőr rádiós legyen? Elsősorban elkötelezettség – vallja László. És rengeteg idő. Mert ahhoz, hogy valaki egyáltalán le tudjon ülni egy készülék mellé, pontosan ismernie kell annak működését. És bár messze vagyunk már azoktól az időktől, amikor a sufniban barkácsolták a srácok a nagyi rádióját, hogy befogják a Szabad Európát, a technika fejlődésével azért haladni kell. Úgyhogy kell egy jó izmos pénztárca is… Ha ezek megvannak, akkor viszont már csak a lelkesedés hiányzik – és úgy tűnik, aki egyszer kipróbálja az amatőr rádiózást, azt könnyen elragadja a különböző hullámhosszok közti szörfözés varázsa. És még így is: a szövetség folyamatosan küzd az utánpótlásért – hiába vannak kiváló amatőr rádiósaink országszerte, a fiatalokat nehéz a telefonok és egyéb kütyük korában rávezetni a frekvenciák szeretetére.

Pedig kifejezetten nagy múltra tekint vissza a magyar amatőr rádiózás. Már 1928-ban volt hivatalos szakága a sportnak. Azért ne legyünk túl borúlátóak: ha a technikához teljesen fejletlen bölcsészagy (mármint az enyém) napokig azon járt, vajon képes lennék-e egyszer magam is rádiókapcsolatot létesíteni egy sarkköri amatőr eszkimóval, akkor belátható, hogy ebbe a sportba könnyen bele lehet szeretni. Ha valakit ez sem győz meg: gondoljunk arra, mi történne, ha véletlenül betemetne minket a hó, és nem lenne kapcsolatunk a külvilággal (és ez bizony még Magyarországon is megeshet időnként, mondjuk telente a Mátrában) – ilyenkor egy morzeadó és némi tudás akár életeket is menthet!

És ha még ez sem győz meg mindenkit: László beszélgetésünk végén mutat egy felvételt. Öblös hang szavalja Madách Imre Az ember tragédiájának Űr színjéből Ádám szavait. Charles Simonyi hangja ez, a szövetség fogta be, amikor az űrturista éppen felettünk járt. Felemelő élmény. Ami a rádió nélkül nem jöhetett volna létre.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!