„Az ütő majdnem nagyobb volt, mint én, amikor alig ötéves koromban megismerkedtem a tenisszel” – mondta lapunknak Bondár Anna, újdonsült U18-as Európa-bajnok, aki a svájci Klostersben a döntőben a hazaiak versenyzőjét verte meg.

 
Bondár Anna - Forrás: Europress/Getty Images

A szeghalmi kislány szüleitől örökölte a tenisz szeretetét, s már két évvel ezelőtt az U16-os Eb-n ezüstérmet nyert párosban Stollár Fannyval, aki idén junior wimbledoni bajnok lett Gálfi Dalmával. Az MTK tizennyolc éves teniszezője a legjobb négy között akart lenni Klostersben, de nem bánta, hogy ezt is túlszárnyalta, és 80 játékos között lett első. Ő a harmadik magyar lány, aki ebben a korosztályban Eb-t nyert, 1996-ban Mandula Petrának, 2005-ben pedig Szávay Ágnesnek sikerült kontinensbajnoki címet szereznie. Annának nem sok ideje maradt az ünneplésre, mert három nappal később már Aradon lépett pályára az U18-as csapat Európa-bajnoki selejtezőn. A Bondár Anna, Mészáros Lotti, Stolmár Rebeka alkotta együttes csoportelső lett, és bejutott a franciaországi Eb-döntőbe, amelyen a nyolc legjobb európai csapat vesz részt.

Az új bajnoknő nemrég érettségizett, de egyelőre a tenisz az elsődleges az életében. „A sport sok lemondással jár, ezt a barátaim és az iskolatársaim nem is mindig értették meg, de én a teniszre tettem fel az életem. Idén még indulhattam az utánpótlásversenyeken, de már a felnőttek között is szerepelek és a célom az, hogy a jelenlegi 570. világranglistás helyről az év végére a legjobb négyszáz közé kerüljek.”

Az U18-as Eb-n ezüstérmes párost, Gálfi Dalmát és Stollár Fannyt, a wimbledoni junior-párosverseny győzteseit kizárták az U18-as csapat Eb-selejtezőre utazó magyar válogatottból. A Magyar Tenisz Szövetség váratlan közleményével kezdetben a legjobb rejtvényfejtők sem boldogultak volna, és elég sokáig tartott, amíg sikerült megmondani, vajon mit is követtek el a lányok, amivel kivívták ezt a szigort.
A hivatalos magyarázat szerint „pályán kívüli esetekről beszélünk, amikor egyesek elvetették a sulykot. Úgy gondoljuk, hogy egy profi sportoló értékrendjében elfogadhatatlan, ha többször késik edzésről, nyíltan felülbírálja az edző utasításait és az edzésmunkát megtagadja. Tiszteletlen megnyilvánulások is történtek.”
Gálfi Dalma edzője, Temesvári Andrea egy nyilatkozatában túl súlyosnak ítélte a büntetést, a versenyző maga elismerte, hogy hibázott, míg Gálfi papa fedte fel, hogy lánya saját erőnléti edzőjének előírásait akarta követni a szövetségi edzőjével szemben, és két késés is a rovására írható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!