Három magyar egy döntőben - ennek is megtaláltuk a módját...

  <h1>Aranyérmes négyesünk - Fotó: Vékássy Bálint, MTI</h1>-
  <h1>Benedek (balra) és Csipes a dobogón - Fotó: Kovács Tamás, MTI</h1>-

Aranyérmes négyesünk - Fotó: Vékássy Bálint, MTI

- – Kép 1/2

A sport egyik, számunkra különösen fájó igazságtalansága, hogy kajak-kenuban – ellentétben mondjuk az úszással vagy az atlétikával – egy számban egy országból csak egy versenyző indulhat. Igaz, mi, magyarok így is megtaláltuk a módját, hogy három lányunk legyen a fináléban – bár ez inkább ijesztő jelenség: a moszkvai világbajnokságon szombaton a női egyesek 1000 méteres döntőjében Csipes Tamara magyar, Benedek Dalma szerb, Simon Rebeka pedig brit színekben állt rajthoz. Más kérdés, hogy ezúttal a magyar hajó, azaz Csipes zárt a legjobban, 2. helyen, míg Benedek 3., Simon 5. lett. Az első helyet szoros csatában az új-zélandi Hatton szerezte meg, mintegy jelezve, hogy mégiscsak egy világ(!)bajnokságon vagyunk: egyelőre ő az egyetlen Európán kívüli győztes.

A magyar csapatnak összesen egy arany-, egy ezüst- és három bronzérem termett a szombat délelőtti finálékban, így az eseményt közvetítő M1 „kivételesen” azt is megtehette, hogy néhány eredményhirdetésről elkapcsol – ha visszaemlékszünk, a tavalyi vb-n erre nem volt lehetőség, akkor az első napon mind a 10 számban érmet nyertünk. Az aranyat a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású kajak négyes (500 m) szállította, amely (más és más összetételben) zsinórban 5. világbajnokságán diadalmaskodott.

Ha hozzátesszük, hogy a 2012-es olimpián, valamint a legutóbbi két Eb-n is a mieink győztek, akkor joggal beszélhetünk hegemóniáról e számban.

A vb vasárnap 10 órától az 500-as és 200-as döntőkkel folytatódik, míg a viadal záró akkordjaként délutántól a 4 x 200 méteres váltókra kerül sor.

Címkék: kajak-kenu

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!