Iniesta, Messi, Xavi – ábécérendben így következik a sorban a világfutball tudásával és nem termetével kiemelkedő három zsenije, akit a megannyi kiválóságból „kiszűrve” a szakma a búcsúzó esztendő legjobbjának jelölt. Január 10-én teszik közzé a döntést, 2010-es teljesítményéért kit illet meg közülük az egyetemes labdarúgás legértékesebb trófeája, a FIFA-Aranylabda.

  -
  -
  -
- – Kép 1/3

A nemzetközi sportági szövetség és a párizsi France Football immár közös díjának lehetséges tulajdonosait a pazar tavalyi produktum mellett leginkább az köti össze, hogy mindhárman az FC Barcelona játékosai. Annak a nemzetközi sztártársulatnak, amellyel 2009-ben megnyerték a Bajnokok Ligáját, és bár 2010-ben az Internazionaléval szemben elbuktak az elődöntőben, így a címvédés lehetőségét is elveszítették, most megint parádéznak: komoly esélyük van rá, hogy az idén tavasszal újfent az élen végezzenek Európa legerősebb klubsorozatában. Ám Iniesta és Xavi esetében talán kevésbé a Barcában folyamatosan mutatott brillírozásuk volt a meghatározó. Ők nem csak BL-győztesek vagy Európa-bajnokok – ők világbajnokok. Mindent elértek, amit egy európai futballista elérhet az életében. A tavaly nyári, dél-afrikai világbajnokságon döntő szerepük volt abban, hogy a spanyol válogatott aranyérmes lett. Már a 2008-as Európa-bajnoki győzelemben is oroszlánrészük volt, s két évvel később megismételték ezt a teljesítményt (ráadásul a hollandok elleni világbajnoki döntőben Iniesta szerezte a győztes gólt). A harmadik jelölt, Lionel Messi, nagyon sokak szerint a világ legjobb játékosa, rendületlenül parádézik a Barcelonában. Csak azt a júniusi világbajnokságot feledhetné, ahol elbukott az argentin válogatottal együtt. Ez az oka, hogy a futballjósok inkább a két spanyol egyikének a végső sikerét valószínűsítik.

Andrés Iniesta Luján

Született:
1984. május 11., Fuentealbilla, Spanyolország
Magassága: 170 cm
Posztja: középpályás
Klubja: FC Barcelona
Eredményesség: a Barca színeiben 2002 óta 205 mecset játszott, s 17 gólt szerzett, mérlege a spanyol válogatottban, amellyel világ- (2010) és Európa-bajnok (2008) lett, 2006-tól: 49 mérkőzés/8 gól. Klubcsapatával négyszeres spanyol bajnok, kétszeres spanyol Szuperkupa-győztes, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, egyszeres spanyol Király-kupa-győztes.

Lionel Andrés Messi

Született: 1987. június 24., Rosario, Argentína
Magassága: 169 cm
Posztja: csatár, szélső
Klubja: FC Barcelona
Eredményesség: Aranylabdás és a FIFA Év Játékosa 22 évesen. Az FC Barcelonában 2004-től 233 meccsen 144-szer volt eredményes, argentin válogatottként 2005 óta 53 mérkőzésen fellépve 14 gólt szerzett, U20-as világbajnok, 2008-ban olimpiai bajnok. Az FC Barcelonával négyszeres spanyol bajnok, kétszeres BL-győztes, egyszeres európai Szuperkupa-győztes. Volt már Aranycipős, kétszer BL-gólkirály, egyszeres spanyol gólkirály.

Xavi (Xavier Hernández Creus)

Született: 1980. január 25., Terrassa, Spanyolország
Magassága: 170 cm
Posztja: középpályás
Klubja: FC Barcelona
Eredményesség: 1999-től a Barcelona futballistájaként 421 mérkőzésen 36 gólt szerzett. Mérlege a spanyol válogatottban: 62 meccs/7 gól, olimpiai ezüstérmes volt 2000-ben, Európa-bajnok 2008-ban, világbajnok 2010-ben. Ötszörös spanyol bajnok, kétszeres BL-győztes, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, egyszeres európai Szuperkupa-győztes, egyszeres spanyol Király-kupa-győztes.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!