A Fulham, a Queens Park Rangers és különösen a Tottenham drukkerei ugyan ezt „hivatalból” vitatnák, mégis az első számú londoni rangadót rendezték szombat délután a Premier League-ben. A főváros két legeredményesebb klubja, a Chelsea és az Arsenal ráadásul ezúttal a játékkal és az izgalmakkal sem maradt adós.

 
Robin van Persie megállíthatalan volt, hármat vágott a Chelsea-nek

Idén mindkét csapatra jellemző, hogy elől és hátul egyaránt veszélyes, így nem meglepő, hogy úgy tűnt, a csapatok némi túlzással „felejtsük el a védekezést, és lássuk, ki tud több gólt lőni” szellemben léptek pályára. A fordulatos mérkőzésen végül 5-3-ra a vendég Arsenal győzött, amelyben Robin van Persie háromszor volt eredményes. A holland támadó az elmúlt hetekben bomba formában játszik, öt forduló alatt már kilenc gólnál tart, így hatalmas szerepe van abban, hogy az Ágyúsok lassan magukra találnak. A Chelsea háza táján a jókora védelmi hibák mellett így leginkább azt sajnálhatják, hogy nem mondjuk egy hónappal ezelőtt kellett összecsapniuk Arséne Wenger akkor padlón lévő alakulatával. A Kékek egyébként legutóbb 1989. december 16-án, a Liver­pool ellen kaptak öt gólt hazai pályán.

A forduló nyitómeccsén a Manchester United nem kápráztatta el ugyan szurkolóit, de legalább győzött. A találkozó egyetlen gólját szerző Hernándezre lassan kezdhetnek dühösek lenni az Everton-szurkolók, hiszen a mexikói csatár a két csapat tavaszi mérkőzésén is győztes gólt lőtt. Az MU ötpontos hátránya viszont így sem csökkent az őt egy hete 6-1-re kiütő Manchester Cityvel szemben, amely hazai pályán múlta felül 3-1-re a Wolverhamptont.

Ha méltattuk az angol bajnokságban tíz találatnál járó van Persie-t, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Bayern München-es Mario Gomez teljesítménye mellett sem. Gomez a bajorok Nürnberg elleni 4-0-s diadalát idei 11. és 12. góljával foglalta keretbe. A müncheniek ezzel igyekeztek feledtetni, hogy egy hete megszakadt a csapat nyolcmeccses győzelmi, illetve Neuer kapus 771 perces góltalansági szériája. Előző csapata, a Dortmund ellen ismét kezdő volt a Stuttgartban Hajnal Tamás. A svábok vezető gólja az ő szabadrúgását követő kisebb kavarodás után született, de a címvédő dortmundiaknak az első félidő legvégén sikerült egyenlíteniük.

Augusztus végi sérülése után klubcsapatában is pályára léphetett Dzsudzsák Balázs, aki a 65. percben állt be az Anzsi Mahacskala együttesébe az orosz bajnokság 29. fordulójában. A dagesztániak 2-1-re legyőzték az Amkar Perm gárdáját, ezzel biztossá vált, hogy a tavaszi rájátszás során a felsőházban küzdhetnek.

 

Premier League, 10. forduló:

szombaton játszották:

Everton–Manchester United 0-1 (0-1)
Chelsea–Arsenal 3-5 (2-1)
Manchester City–Wolves 3-1 (0-0)
Norwich–Blackburn 3-3 (0-1)
Sunderland–Aston Villa  2-2 (1-1)
Swansea–Bolton 3-1 (0-0)
Wigan–Fulham 0-2 (0-1)
West Brom–Liverpool 0-2 (0-2)

vasárnap játsszák:

Tottenham–Queens Park Rangers 17:00

hétfőn játsszák:

Stoke–Newcastle 21:00

 

Bundesliga, 11. forduló

pénetken játszották:

Freiburg–Leverkusen 0-1 (0-1)

szombaton játszották:

Bayern-Nürnberg 4-0 (3-0)
Mönchengladbach-Hannover 2-1 (1-1)
Schalke-Hoffenheim 3-1 (1-0)
Stuttgart-Dortmund 1-1 (1-1)
Wolfsburg-Hertha 2-3 (1-2)
Mainz-Werder 1-3 (1-1)

vasárnap játsszák:

Köln–Ausburg 15:30
Hamburg-Kaiserslautern 17:30

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!