Rangos világversenyre készülnek a magyar szkanderválogatott tagjai. A csapat a jövő héten a sportág Európa-bajnokságán vesz részt, a lengyelországi Katowicében.


A 40 fős magyar delegáció több éremeséllyel utazik az Eb-re. „Minden bizonnyal mozgássérült kategóriában, junior korosztályban és a felnőtteknél is lesznek dobogósaink” – mondja Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke, aki egyben a nemzetközi és az európai szövetség alelnöke is. A magyar versenyzők legutóbb, a szlovákiai Világkupán 6 aranyat, 10 ezüstöt és 10 bronzérmet szereztek.

A magyar versenyzők számára ez az Eb is fontos, de a csapatnak a hazai rendezésű világbajnokságra kell csúcsformában lennie. Budapest 2006 után másodszor adhat otthont a vb-nek, amelyre szeptember 5. és 10. között kerül sor a MOM Sportközpontban.

A szervezők a világbajnokságra rekordlétszámot, 50-55 ország 1500 versenyzőjét várnak, akik a junior, felnőtt és parakategóriában harcolnak majd az érmekért.


A szkander, vagy más néven karbirkózás valószínűleg ír eredetű sport. Az győz, aki a másik csuklóját egy meghatározott vonalra vagy – amatőr szinten – az asztal lapjára szorítja. A versenyzők állva vagy ülve, asztalra helyezett könyökkel indíthatnak, és másik kezükkel az asztalba épített fogantyúba kapaszkodhatnak. Súlycsoportok és nemek szerint szerveznek versenyeket belőle, nemzetközi szabályok szerint, ezek versenyenként eltérőek lehetnek.

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!