Megszokhattuk, hogy ha sportról van szó, a nagy elődök eredményeit idővel rendre meghaladják az utókor legjobbjai. Nem azért, mert a képességeik jobbak lennének, egész egyszerűen a profi versenyzőket körülvevő közeg, a technika, az edzésmódszerek vagy a táplálékkiegészítők (és tegyük hozzá: a doppingszerek) mennek át óriási fejlődésen.

  -
  <h1>Jurij Szedih 27 éve tartja a kalapácsvetés világcsúcsát</h1>-
  -
- – Kép 1/3

Akadnak azonban sportágak, versenyszámok, ahol a fiúknak esélyük sincs túlszárnyalni apáik teljesítményét. Erre a most zajló moszkvai atlétikai világbajnokságon a férfi kalapácsvetésben kézzel fogható bizonyítékot is kaptunk. Az 1980-as olimpián még az idősebb Szergej Litvinov állt ott a Luzsnyiki Stadion dobókörében, ezúttal pedig már a fia, aki ugyanezt a nevet viseli, csak épp nem szovjet, hanem orosz színekben versenyez. Ennél is nagyobb különbség azonban kettejük közt, hogy az ifjabb Litvinov mintegy 5 méterrel kisebbet dobott, mint édesapja 33 évvel ezelőtt. Kettejük egyéni csúcsa között még ennél is több, majdnem 6 méter a differencia, ami nagyjából megfelel annak, amennyivel a mai élmezőny le van maradva a ’80-as évek legjobb dobóitól.

Mikor a mostani vb-n a lengyel Pawel Fajdek 81,97 méteres dobással kezdte a kalapácsvetés döntőjét, minden ellenfelének tátva maradt a szája. Az ezüstérmes Pars Krisztián is elismerte, hogy nagyon megfogta riválisának sokkoló kezdése, ami után minden dobását „túlerőlködte”. Pedig voltak idők, amikor egy hasonló dobás nemhogy sokkoló nem volt, de még a dobogóra sem lehetett vele odaférni. Az 1986-ból származó világrekord például 86,74 méter! Nem valószínű, hogy Jurij Szedih csúcsa mostanság veszélyben lesz, mert az utóbbi években, akik kicsit is közel kerültek hozzá (a fehérorosz Tyihon és Gyevjatovszkij) több alkalommal is lebuktak tiltott szerek használatával. Ez persze felvet néhány kérdést a több évtizedes, világraszóló eredményekkel kapcsolatban is, amelyekből szép számmal akad az atlétika dobószámai között. Mert hiszen a fentebb említett Litvinovéknál is az apa biztosan szívesen megosztaná fiával a titkot, hogyan tudna 5-6 méterrel nagyobbakat dobni – csak hát nem is kell túl rosszmájúnak lenni ahhoz, hogy azt mondjuk: azt a bizonyos titkot alighanem a mai tesztek már kimutatnák.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség két szponzorcége egyébként 100 ezer dolláros különdíjat ajánlott fel azoknak a versenyzőknek, akik új világcsúcsot állítanak fel a most zajló moszkvai világbajnokságon. Ez egyelőre senkinek sem sikerült, igaz, egyes fennálló rekordokat (a dobószámok mellett főleg a női futószámok csúcsait) nézve látható, hogy a szóban forgó vállalatok azért túl nagy kockázatot nem vállaltak.

Címkék: sport, atlétika, dopping

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!