Franciaország vagy Portugália? Griezmann vagy Ronaldo? Ez a vasárnap különös nap lesz a fociban: egy döntő, ahol biztosan nem a németek nyernek. Párizsban összesen mintegy 800 millió euró fut ki a pályára az Európa-bajnoki kupáért.

A döntő vasárnap 21.00-kor kezdődik, a párizsi Saint- Denis-ben

 

A vasárnap esti mérkőzésen a rendes játék időben 0-0 volt az állás. A hosszabbításban Eder góljával Portugália győzött 1-0-ra. ( A részletek, hírek a 2016-os Európa-bajnokság döntőjéről itt
- a szerk.)



Portugália
2004 után ismét döntős – akkor hazai pályán elbuktak, de az az ezüst a legjobb eredményük. A franciák ellen Európa-bajnokságon legutóbb 2000-ben, az elődöntőben, tizenegyessel kaptak ki a hosszabbításban, aranygóllal. Előtte, 1984-ben a franciaországi Eb-n emlékezetes elődöntőt játszottak a franciákkal. A rendes játékidőben 1-1 után fergeteges hosszabbítás jött. A portugálok 2-1-re fordítottak, innen álltak fel a franciák, végül Platini góljával 3-2-re nyertek, és mentek a döntőbe Eb-t nyerni. 


Franciaország
A franciák hazai rendezésű tornán 1960-ban veszítettek utoljára meccset (lásd Hegyi Iván "Stade de Transz" című cikkét a Gól rovatban). 1984-et és 1998-at sikerült kudarc nélkül lehozni. Most az aktuális világbajnokot is felülmúlva döntőzhetnek. Jelenleg 18 veretlen meccsnél járnak zsinórban otthoni világversenyen. 

A két döntős összehasonlító adatai (zöld színnel a portugálok, kékkel a franciák)


 


Jobbak voltak a németek
De nem sokra mentek vele. Pedig szinte minden számadat a németeket mellett szólt a csütörtöki elődöntőben. Németország több mint kétszer annyit passzolt, mint Franciaország (643-302), és lényegesen hatékonyabb volt az átadások terén (88 vs. 78 százalék). A németeknél volt többet a labda (60%), ők nyerték a párharcok csaknem kétharmadát (61 vs. 39 százalék), és több szögletet is rúgtak. Csak éppen kikaptak. Talán csak a védőmunkában voltak jobbak a franciák. Ehhez még annyit, hogy a meccs – és Franciaország – hőse, Antoine Griezmann hét kapura lövése mellett két szerelése és ugyanennyi labdaszerzése is volt, és gyakorlatilag berohangálta az egész pályát.

Antoine Griezmann
 

CR7 és a számok.
A brit Daily Mail kiszámolta, hogy Christiano Ronaldo a Wales ellen szerzett fejesgólját 261 centiméter magasról érte el, és ehhez nagyjából 76 centiméteres súlypontemelkedést mutatott be. CR 0,7 másodpercig tartózkodott a levegőben és 71 kilométer per órás sebességgel
vágódott a labda a léc alá.

Cristiano Ronaldo
 


AZ EB LEGGYORSABB JÁTÉKOSA:
Kingsley Coman, 32,8 km/h
 

Fernando Santos:
„Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a világ legjobb csapata, de azt is, hogy bárkinek meg tudjuk nehezíteni a dolgát. Egy bizonyos ponton el kell majd ismerniük, hogy Portugália képes lerombolni az ellenfeleket.”



Didier Deschamps:
„Az, hogy mi vagyunk a házigazdák és legyőztük a világbajnokot, nem ad nekünk extraerőt. A portugálok hisznek magukban, ahogyan mi is.”



Kassai is a döntőben!
De sajna nem mint játékvezető. Az UEFA lapzártánk idején hozta nyilvánosságra, hogy Mark Clattenburg a BL-finálé után az Eb utolsó meccsét is megkapta. Kassai Viktor negyedik játékvezető lesz, Ring György pedig a tartalék asszisztens.
Kassai mindenesetre sok dicséretet kapott az Eb-n nyújtott teljesítményéért. A The 3rd Team elnevezésű, a játékvezetőkkel foglalkozó blog például hosszabb értékelést közölt az Európa-bajnokság negyeddöntőinek bíróiról. Ebben Kassai a második legjobb osztályzatot kapta (8,38), őt csak Clattenburg előzte meg. A német–olasz meccset vezető
Kassairól a következőket írja a blog: „Kassai Viktor harmadik meccse egyben egyértelműen a legjobb is volt a tornán. Tökéletesen kézben tartotta a meccset, empátiával, sportemberként és hiba nélkül vezette a meccset 120 percen át, a büntetőkkel együtt. Tény, hogy még néhány játékosnál is többet futott – és kevésbé tűnt fáradtnak a meccs végén.”
A lap összességében nagyszerűnek értékeli Kassai és segítői produkcióját.

-

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!